måndag 29 mars 2010

Entalpivarning

Har tänkt skriva en kort uppdatering till alla mina fans världen över men det sk livet har kommit mellan varje gång. Nu är jag väldigt trött efter omställningen till sommartid, 3500m simning klockan tidigt, följt av cykel genom rusningstockholm till labbet i Solna, mixtra med antikroppar hela dan, cykel tillbaka genom rusningsstockholm, mata den lille och passa honom så han inte klättrar upp på något högt och slår sig igen, tvättid mellan 7 och 10 och försöka pricka in 15x1000m löpning med 30sek vila mellan centrifugering och torktumling.

Förra veckan gick bra. Lördagen gick bra. Långpass med musketörerna med 6x5min till vi spydde. Söndagen började bra. Först tröttade jag ut Love genom 2 timmars äventyrsbad på morgonen, sen långpromenad med vagn, vartefter jag begav mig iväg på ett tänkt långpass på cykel som dock slutade med 3 punkteringar så slangarna tog slut och att jag fick ringa efter den Gamle som kom och hämtade mig och sen fick jag nytt däck, ny slang och en matsäck med mackor med smörpapper mellan smöret och pålägget och hemmagjord saft med sugrör. Sen fick jag även se när den Gamle körde IM Frankfurtbanan på sin Computrainer för trettioelfte gången.

onsdag 24 mars 2010

Sweetspot

Min tanke under de närmaste månaderna är att få in så mycket träning som möjligt precis runt min metabola sweetspot/metmax/Ironmanpuls, kalla det vad ni vill. Ingen enorm förändring mot tidigare men tanken är att utesluta svinhårda grispass och bara jobba på att få fin kontinuitet i träningen. Väldigt mycket av intensiteten hamnar då långt från alla trösklar och mjölksyror men relativt nära den intensitet jag kan hålla på en Ironman. Runt 215-240w i cykling, 4.15-4.30/km i löpning och 1.30 hundringar i simningen. Inget pass blir svinjobbigt men jag tror att en 15-20h i veckan på den belastningen blir relativt tufft ändå.

Jag testade lite annorlunda träning i höstas med mer intensitet, mer pulserad träning, mer fokus på att slappna av och ha skoj och mer vila. Något som jag svarade dåligt på, eller rättare sagt blev sämre av. Så tanken nu är att ha ett jämnt men ganska hårt tryck i träningen, ta i och ha tråkigt, med betydligt färre mongopass eftersom det onekligen leder till större behov av vila dagarna efteråt.

I måndags blev det 5x3km i 4.15-tempo med 200 joggvila och igår lite drygt 1.5 timme trainer på 196w med 25min på 215w. Ganska mesiga farter/belastningar men förhoppningen är att kontinuiteten och den totala träningsbelastningen ska ge bra resultat i längden.

Den som tränar får se.

lördag 20 mars 2010

Icke-invasiv kirurgi

Veckan har rullat på och jag har pliktskyldigt genomfört min träning. Var ganska rånmördad i benen i onsdags och tänkte jag skulle vara klok och ta två lätta dagar med bara simning för att få tillbaka spänsten. Givetvis resulterade löpvilan i att jag fick riktigt ont i mitt hamstringsfäste igen. Samma gamla vanliga ställe där hamstringen fäster på sittbenet. Funderade lite på om kirurgi skulle kunna hjälpa mig, men vad är det man gör då egentligen? Jo, öppnar upp, skrapar bort lite ärrvävnad från senan och häftar tillbaka den på rätt ställe. 6 månader rehab och så kanske det känns lite bättre sen. Jag valde därför den billigare varianten av kirurgi, nämligen 400ingar på bana med spikskor bakom Flåsmannen. Att köra snabba (nåja) intervaller med spikskor är väl det närmaste man kan komma en ordentlig senskrapning utan att lägga sig på britsen. Uppvärmningen gjorde ont men när vi väl kommit igång kändes det helt OK, om än aningen sladdrigt. Jag nöjde mig med 7x400 med 1 min vila, snitt ca 70sek. Vi får se hur det känns imorgon.

Anmärkningsvärt är att Flåsmannen faktiskt fixat till sitt löpsteg en aning, det är fortfarande jättefult, men mycket mycket snyggare än förrut. Huvudsaken är att det går snabbt och det gör det ju!

torsdag 18 mars 2010

Vård av busigt barn


The destroyer of sleep



Idag bestämde jag mig för att "labba" hemifrån. Ett privilegium som vi har som bara använder hjärnan på jobbet. Mina händer börjar se bögigt lena ut, som gjorda för en kosmetikareklamfilm... Brukssarbetaren i mig skäms djupt.

Ligger lite back på den teoretiska fronten i det jag forskar om för tillfället och istället för att lägga x antal minuter på arbetspendling så stannade jag hemma och läste artiklar istället. Trots att Love ville att jag skulle lysa med en ficklampa i munnen hela tiden (favoritsysselsättning no 1) så kom jag faktiskt på en riktigt bra grej alldeles precis, nästan så jag vill åka till labbet ändå och testa idén. Men nä, det kan vänta till imorgon. Fasen, dom där fria radikalerna är inte så dumma ändå.

Har hunnit med lite träning också. I måndags sprang Antti, Dave, Lelle och jag ett inomhuspass på 10x1000m med 1 min vila. Trots att det var relativt lugnt tempo (snitt 3.34-3.35) så har jag haft en djup träningsvärk i hamstrings sen dess. Kan det bero på att det var första gången sen mitten av december som jag hade bra friktion under skorna och inte halkade 2dm bakåt vid varje löpsteg? Antti som aldrig brukar vara något vidare på intervaller visade att även gamla gubbar kan och drog på nästan alla intervallerna.

Tidigt denna morgon körde vi ett ganska intensivt simpass där huvudsetet var:

50 löst 200 hårt
100 löst 150 hårt
150 löst 100 hårt
200 löst 50 hårt

Jag gjorde 2.40 på 200ingen och 1.15 på 100ingen och 33 på 50an vilket jag är ganska nöjd över med tanke på den högst bristfälliga simträningen i vinter.

När jag tittar ut genom fönstret skrattar jag högt för mig själv och vrider mina händer av upphetsning, den stora högen med död snö börjar vika sig för plusgraderna och smälter sakta undan och jag kan snart plocka fram järnhästen från sin vinterförvaring.

Här ska det tränas!









söndag 14 mars 2010

Dagsmeja

Dags att summera en vecka som tagit mig 7 dagar närmre min egen undergång. Det har varit ganska mycket jobb och den mesta träningen har varit, precis som tidigare i vinter, löpning med ryggsäck till och från labbet. Jag ska inte klaga på all snö och is som bromsat min framfart, men nu kan till och med en sån som jag känna att lite mer fart i träningen inte skulle skada. Extremt mycket halkande i 4.40-4.50/km med en ryggsäck som fostrat min bålmuskulatur på ett styvmoderligt sätt. Men snart är det vår!

Igår hade jag, Lelle och Henke (aka Musketörerna) ett riktigt bra långpass. Precis som förra året är upplägget att vi träffas på en vald okristlig tid och springer en längre runda där vi får ansvaret för vars två intervaller á 5 minuter. Man får köra sin intervall när man vill och syftet är att kamraterna ska tvingas släppa, spy eller kanske göra i byxorna. Nu när jag prylat till det och kör med GPS har jag fina rådata att bjuda på. Km-tider, min maxpuls under intervallet och vem som drog kommer nedan:

1a) 3.26/km, puls 174, Lelle.
2a) 3.45/km, puls 172, Henke.
3de) 3.16/km, puls 177, jag.
4e) 3.19/km, puls 177, Lelle.
5e) 3.57/km, puls 174, Henke.
6e) 3.43/km, puls 179, jag.
Totalt blev rundan 30.2km.

Hyggligt tryck med tanke på att min maxpuls i dgasläget är 181 bpm... Det bör nämnas att Henke valde att köra sina intervaller när det var som mest nedför och som värst drivis. Lelle kör alltid hårt uppför, han väger ju typ 12kg så backar är ingen match för honom. Min sista intervall slutade med en uppförbacke i bästa Wingatestil, då var det jobbigt kan jag säga.

Jag kom också igång hyggligt med simningen och lyckades köra 4 pass, sorgebarnet cyklingen är som vanligt eftersatt och fick bara vad det förtjänade en gång denna veckan.

fredag 12 mars 2010

Egobloggning

Visst är det bara sååå 2007 att blogga men av rent egoisitiska skäl kommer jag nu börja med en sporadisk uppdatering av min tillvaro. Nu när ingen håller koll på vad jag pysslar med har det varit alltför lätt att bara säcka ihop på soffan istället för att plåga sig i slingan. Precis som den gode Stalin sa så är benhård övervakning den enda sättet att skapa tillit till medborgarna. Så med lite tryck från läsarkretsen hoppas jag en gång för alla bli kvitt min eviga lättja.

-Pressure make diamonds

För er som är nytillkomna kan jag meddela att jag tidigare bloggade som "sub2" på en bloggsajt som sålde ut sig i bästa konglomeratiska anda. Bloggen kommer följa mitt gamla välbeprövade koncept och blanda lite fysiologiska hopkok med allmänna påhopp, antikapitalism, uthängning av den närmsta bekantskapskretsen och ikonisering av konditionsidrottare som gjort hjältedåd på tävlingsbanan.

Mitt mål för 2010 är att kvala till ironman på Hawaii dit jag planerar att ta min lilla familj. Kvalförsöket går av stapeln den 25e juli i samband med Ironman Schwitzerland och veckan därefter sköljer jag genom benen med järnmannen i Kalmar som också är kval inför "Ö till Ö" i september som i år återtagit den riktiga distansen med 55km löpning och 10km simning. Dessförinnan ska det tävlas desto mindre och tränas desto mer.

Följ med på resan!