fredag 25 november 2011

Ny bok om pulsträning

I veckan kom Dr Mattssons och mitt matrial om pulsträning ut i handeln. Vi fick uppdrag av SISU Idrottsböcker att göra en uppdatering av kunskapsläget kring pulsträning. I denna tidsålder kan pulsträning kanske kännas lite low-tech men sanningen är faktiskt att hjärtat är otroligt känsligt för variationer i dagsform och med rätt kunskap och fingertoppskänsla kan man lyfta sin träning minst ett par snäpp med korrekt styrd pulsträning. Förutom lite grundläggande fysiologi så skriver vi om några användbara och känsliga pulstester, hur man ska tolka variationer i puls under träning, exempel på pulsfiler från träningspass, ger lite exempel på träningsupplägg mm. Mest stolt är jag över vår ganska enkla manual för hur man beräknar sina pulszoner (6st) med hjälp av sin vilopuls, tröskelpuls och maxpuls. En enkel matris finns även på webben: http://www.idrottsbokhandeln.se/Pulstraning/
Med detta hoppas jag att idrottare slutar använda de kraftigt förenklade och (i 95% av fallen felaktiga) formlerna "220 minus åldern", "% av maxpuls", Karvonenformeln eller liknande.
Boken finns att köpa på idrottsbokhandeln http://www.idrottsbokhandeln.se/bocker/SISU-Idrottsbocker/1340/Pulstraning/934/. SISU Idrottsböcker är ett icke vinstdrivande företag så ni kan känna er helt trygga att pengarna inte sätter snurr på något tillväxthjul...

onsdag 16 november 2011

Dax för MTB

I måndags körde jag bakom saltbilen på morgonrundan. Salt har ju flera fysikaliska funktioner, alla hatade av cyklister:

* Saltet fungerar som ett slipmedel och nöter snabbt ut alla rörliga delar på cykeln.
* Saltet smälter snön men när det sen blir riktigt kallt innebär det bara djupa isspår på vägarna vilket omöjliggör cykling
* Saltet sänker fryspunkten för vatten och gör det fullt möjligt att bli nedstänkt och genomsur av vatten som är ett par minusgrader
* Alla svarta plagg blir snabbt zebraflammiga

Händelsen i kombination med en punktering fick mig att ställa in tempocykeln för vinterförvaring och ta fram MTBn. Mina rundor på morgon och kväll brukar ta i runda svängar 2h. Kanske 2h 15min om jag är trött. Med MTB tog det 2h 32 min när jag tryckte på så hårt jag kunde. I slitet tillstånd 2h 50 min. Den dagliga cykelträningen har ökat från dryga 4 timmar till 5 och en halv timme...

Sen springer jag en liten sväng i Hagaparken på luncherna också, om någon vill hänga på är det bara att säga till!

Annars har jag inte så mycket att komma med. Jo förresten, att cykla långt till och från jobbet är fortfarande kul även nu när det är mörkt 100% av tiden. Bara att kasta sig ut, yla lite mot månen och ge sig iväg. Det som är viktigt är att ha en sjukt välplanerad och disciplinerad morgonrutin. Jag har en checklista jag följer för att inget ska skita sig här:

- Alla kläder, både för träning och civila, ska var packade eller torra och framlagda så att det bara att hoppa i och ge sig iväg.
- Ved till spisen ska vara framlagd, likaså tändved och tändstickor.
- Kaffemaskinen ska vara laddad, man ska bara behöva trycka på knappen.
- Medan kaffet svalnar till drickbar temperatur fixas påklädning och tandborstning
- Drickaflaskan ska vara diskad och stå upp och ner för att torka brevid spisen
- Om man punkat eller haft annat mekansikt strul ska detta vara fixat kvällen innan.
- Gröt ska vara kokad, blandad med frukt och läggas i tre små påsar i kylskåpet. Gröten inmundigas kall under tiden man trampar.
- Väderprognosen får under inga omständigheter tjuvkikas på. Devisen är att varje dag är en gåva med sin egen uppsättning av överraskningar. Dessutom går vädret inte att påverka.

söndag 13 november 2011

Vimmelbilder

Säsongsavslutningsfest igår. Temat var "öar", framförallt "ö till öar" eller hawaii var populärt. Såklart en väldigt städad tillställning med så många vällevnadsmännsikor samlade på ett ställe.












Antti här i den vinnande Ö till Ö-utrustningen agerade bartender.




















Mr Nice Guy, Coach Mike redo att bli äldste deltagare på sim-SM om två veckor.












Populära blomsterkransar prydde festfolket.












Hawaii-Olle och prefix-Björn tittade djupt i Gatoradebålen












Om man ska göra en Ironman på 8.45 gäller det att inte slarva med vilan mellan passen












IronNitro i egen hög person mådde som en prins hela kvällen. Här flankerad av IronAnna och stalkad av Ironkicken.













Ironkicken ser stekig ut och flankeras här av två Ironblondiner














IronStefan propagerade för citrondieten inför 2012. Kroppen blir så sur att den tror den fått mjölksyra. Man behöver nästan inte träna.


















IronLelle spottade inte i Gatoraden denna kväll

















Så här glad var IronDave fast han kört tre Ironmans denna säsongen














Richard fick känna på Ö till Ö-bucklan och testade sitt värsta segerjubel



tisdag 8 november 2011

Inte en lekstuga














Damer och herrar, skåda min senaste uppfinning! En isolerad kompost med växthus on-top. Värmen ligger runt 35 grader därinne och tanken är att odla potatis i krukor ovanpå det ruttnande köksavfallet och få färskpotatis i februari. Som synes är komposten byggd av 100% hittat/stulet/recyclat matrial. Det tog mig och sonen en hel förmiddag att få ihop skönheten, ändå fick vi bassning då vi inte sökt bygglov hos bygglovsnämnden där Liza tydligen har veto. Den får stå kvar över vintern och funkar det bra ska jag bygga något mer estetiskt tilltalande med samma funktion.











4 cm frigolit i väggarna. Love kollar så att mixen av kväve och fosfor är den optimala. Tyvärr fick man inte leka inuti "huset" när det var klart.

söndag 6 november 2011

Bonk från förr

Min 90-åriga granne var snäll nog att låna mig en klippbok om orientering från 40-talet. Jag orienterade ju mycket i min ljuva ungdom och minns de gamla gubbarna i klubben som brukade dra skrönor i bastun om hur tuffa dom varit. Men när ett namn kom på tal blev det alltid helt tyst bland gubbarna; Henry Pettersson. Henry var tydligen helt outstanding den hårdaste karl som gått i ett par skor. Jag minns historier om hur han sprungit rakt genom taggtrådar, jobbade dygnet runt på verket och sprang milen under 32 i militärkängor. Då trodde vi såklart att gubbarna överdrev. I klippboken är Henry omnämnd på ett par ställen och det verkar som det flesta historierna var sanna. Ett urklipp vittnar om hur Henry cyklat 7 mil i regn och hagel för att ta sig till en tävling, när han kom fram var han för nedkyld för att starta. En funktionär hade då, citat "vadderat skjortan på karln med gårdagens tidning för att han skulle få upp värmen. Ändå finns de folk som menar att Blekinge Läns Tidning inte är till gagn för idrottsrörelsen". Efter tävlingen (som Henry vann) hade han vägrat öppna bastun när det var damernas tur. Citat "Ej så chevalereskt men förståligt då regnet tilltagit och Henry hade cykelturen tillbaka som väntade".

En karl som måste stå för tidernas hårdaste bonk lär vara Bror Andersson. Han startade en orienteringstävling på söndag förmiddag, väggade och lyckades inta ta sig i mål. Framåt kvällning sätter funktionärerna igång en skallgångskedja men hittar inte Bror. En annons som är väldigt lik en dödsannons finns med i tisdagsmorgonens tidning. Militären kallas in och efter långt sökande hittar dom honom. Citat: "Sökningarna kröntes med framgång då manskapet ur kustartilleriet under ledning av Löjtnant Andreasson hittade den saknade, hopkrupen och tungt sovandes under en gran bara 300 meter från en bebodd stuga. Vid återfinnandet hade han intet minne av att ha deltagit i någon tävling. Han fördes till lasarettet men tillfrisknade snabbt när han fått i sig en måltid."

52 timmar ensam ute i skogen. Inte ett minne av vad som hänt. Tänk på det nästa gång ni väggar och har ett par mil med motvind hem. Om ni hittar er dödsannons i tidningen när ni kommer hem så har ni rätt att klaga.


fredag 4 november 2011

Slånbärssaftkok

Jag har i veckan blivit uppdukad ett smorgasbord med virus av min närmsta krets och det var bara att vraka och välja; magsjuka, revorm, dagisförkylning eller brösthosta från helvetet? Efter 5 timmars träning i tisdags inkl ett helt misslyckat cykeltest började det känns syrligt i halsen och någon timme senare var halsinfektionen ett faktum. Det blev lite miserablare än vanligt att träna då och idag lämnade jag ett 12 mil långt spår av snor efter mig när jag körde den vanliga rundan till och från jobbet. En positiv sak med dagens runda var att jag hittade en plastpåse med 6 tomburkar i höjd med Tumba som jag plockade upp och pantade på Ica i Kungens Kurva. 3kr plus!

Jag tog mig ändå i kragen och gick ut och plockade mer slånbär igår, de 14 literna saft vi gjorde för två veckor sen är nämligen redan slut. Slånbärssaft är helt klart överst på tycka-om-listan just nu, den är kärv, syrlig och lagom vuxen i smaken. Något för finsmakaren. Hittade en metodbeskrivning i en gulnad Hemmets Journal:

* Plocka slånbär efter några nätters frost, 2 liter slånbär ger 1 liter färdig saft

* Skölj och rensa bären men låt kärnorna sitta kvar.

* Koka upp en gång och låt sen stå i ett dygn i rumstemperatur

* Koka upp igen och ställ i kylsåp i tre dygn.

* Sila bort bären med silduk

* Tillsätt socker efter smak (mycket!)

Med tanke på den blåsvarta färgen borde det finnas vansinniga mängder antioxidanter i slånbär, så ta det lugnt!



Se och häpna, en bild!