söndag 16 december 2012

Riktig maxträning

Försökte mig på att göra ett litet videoklipp från morgonens träning på armochbencykeln med extra syrgas. Såg efteråt att jag mumlar oförståeligheter och har massa tix med ögonen så det blev nog inte så tydligt vad jag pysslar med.

Tanken var iallafall att testa ett träningssystem som är under utveckling. Idéen är att portionera ut syre till en andningsmask så att syrehalten i inandingsluften är ca 30% (tror jag) istället för 21% som den är i vanlig luft. Effekten var rätt tydlig iallafall. Tidigare har jag kört 6x4 min med 2 min vila eller liknande pass och brukar ligga runt 360-375w i snitt. På filmen gick jag ut på 385 watt men det kändes lekande lätt så jag ökade intensiteten lite. Lite för mycket. Får prologhosta mot slutet och det tar ett tag innan jag kommer igång och kan snacka igen. Snittet på de 4 intervallerna som jag körde med syre var 410 watt, så bra mycket bättre än tidigare i veckan. Skillnaden som jag upplevde mellan syrgas jmf med vanlig luft är:

* Man kan köra längre och hårdare på intensiteter runt 90-100% av maximalt syreupptag.
* Pulsen är mycket lättare att pressa upp till höga nivåer
* Belastningen (och träningseffekten?) på musklerna blir högre.
* Ansträngningshostan blir värre :-)

Internetombudsmannen hörde av sig efter förra inslaget och påminde mig om att 35-åringar ska ha tröjan på vid hemmavideos...