onsdag 26 september 2012

Prekonditionering- något för idrottare?

Inom medicinsk forskning finns ett begrepp som kallas för "prekonditionering". Det är egentligen det vetenskapliga beviset på att klyschan "allt som inte dödar, härdar" stämmer. Prekonditionering innebär att man kan förbreda kroppen på en skada eller ett ingrepp för att öka motståndskraften mot skadan som väntar. Man kan t.ex. stänga av ett blodkärl till ett vitalt organ, som hjärtat, under en kort tid och sedan väntar  man någon timme innan man återigen stänger av blodkärlet till samma organ fast nu mycket brutalare så att hjärtat får en tydlig skada. Jämför man skadan på ett hjärta som prekonditionerats så är den väldigt mycket mindre än om man stängt av blodflödet utan förvarning.

Fenomenet ger ett väldigt starkt skydd och funkar på massa olika former av skador; man har testat att prekonditionera mot olika gifter, kyla, mental stress, syrebrist mm. Den exakta mekansimen är det fortfarande ingen som känner till. Vad jag vet så är det ingen idrottare som medvetet använder sig av dessa metoder i träningen.

Man skulle kunna tro att prekonditionering är samma sak som vanlig träning, bara det att vi tränar många gånger innan en ansträngning. Men det finns några viktiga skillnader:

  • Prekonditioneringseffekten kommer inte förrän efter 3 timmar efter avslutat stimuli och varar bara i ca 6 timmar. Det är alltså ett ganska kort tidsfönster där man har effekt.
  • Prekonditioneringen måste vara lagom kraftig, är stimulit för svagt uteblir effekten och är det för starkt verkar kroppens försvar på något sätt förbrukas och den orkar inte med den riktiga "skadan".
  • Till viss del är prekonditionering specifikt, man får bara motståndskraft mot samma stimuli som man prekonditionerat med.

Så man skulle kunna tänka sig att om man har ett riktigt vidrigt intervallpass planerat på kvällen, säg 12x400m med 1 min vila i tävlingsfart för en medeldistanslöpare, så skulle man kunna sticka ut och köra 2x400m med 1 min vila redan på lunchen för att prekonditionera kroppen inför vad som komma skall och klara passet bättre. Ingen aning vilken effekt det skulle få i slutändan, bara att testa och se.

5 kommentarer:

  1. Tycker att detta stämmer med egna erfarenheter. T ex att jag ofta känner mig väldigt spänstig på dagens andra pass om jag kör dubbelpass, även om första passet varit relativt hårt. T ex nån gång kört snabbdistans (alltså löpning) på förmiddagen och sen ett intervallpass på kvällen (kanske 4-6 timmar efter) som då känts betydligt lättare än vanligt. Har inte vågat testa det innan tävling än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK, coolt. Bara att testa innan tävling nu då. Kanske blir det ett vinnande koncept framöver :-)

      Radera
  2. Travhästar värms upp ca 1.5 h innan start. I uppvärmingen kör man några hundra meter i tävlingsfart eller fortare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, men uppvärmning är nog för tätt inpå för att räknas som prekonditionering. Det är något som händer om kroppen får några timmar att förbereda sig.

      Radera
  3. vafan.. sprang du inte LL eller varför ser man inget resultat på hemsidan?

    SvaraRadera