torsdag 19 maj 2011

Blodpasset

Det skrivs en hel del om införandet av blodpass för elitidrottare som ett sätt att komma åt dopare. Tanken är att man ska hålla koll på stora avvikelser i mängden röda blodkroppar / blodvärden genom regelbundna tester och om någon visar på avvikande tendenser så ska man kunna jaga dessa idrottare med blåslampa för att få dit dem i ett "riktigt" dopingtest. Som referens så är normalvärden i Hb ca 150 g/l för män och 135 g/l för kvinnor. Får man ett värde över 170 (män) och 160 (kvinnor) så räknas detta som "positivt" och idrottaren får inte starta i tävlingen pga hälsoskäl. Dock kan man aldrig säga att det är ett positivt dopingtest men det föranleder till att man undersöker saken. De individuella variationerna är stora och de finns flera idrottare som har naturligt höga Hb-värden. Om jag inte minns fel så är skidåkaren Peter Larsson en av dem som har fått dispens för sina höga blodvärden. Britta Norgren torskade också ett sådant test i vintras men det berodde antagligen på att hon var uttorkad efter magsjuka.

Så här har mina blodvärden sett ut de senaste åren:

Som synes är det enorma variationer i mitt Hb-värde. Till skillnad från Mr Armstrong som alltid har mellan 153-155 i Hb... Det lägsta värdet (133) hade jag efter en 35-timmars träningsvecka. Jag upptäckte att jag hade lite halvsunkiga ferritinnivåer 2009 (pilen) och har druckit blutsaft med jämna mellanrum sedan dess . Ganska tydlig effekt på det. Det anmärkningsvärda är de enorma variationerna (133-182) och att jag faktiskt skulle betraktas som misstänkt dopare efter 6 av testerna. Kroppens vätskenivåer spelar såklart in men alla dessa testerna är tagna innan träning och efter ordentligt med dricka.

3 kommentarer:

 1. Beror ganska mycket på testmetod också. Vet inte vad dom kör på elitidrottarna och vad du kört. Men ett kapillärt test är väldigt osäkert. Under min utbildning fick vi testa 2 ggr direkt efter varandra och alla fick typ 10-20 enheters skillnad mellan testerna.

  SvaraRadera
 2. Jag vet, beror nog på hur man tar provet också. Jag kör alltid dubbel eller trippelmätningar och dom diffar inte mer än +/-3 eller 4 enheter. Några av värdena är venblod som körts i HPLC. Men de stora diffarna från dag till dag kvarstår.
  De "riktiga" testerna måste vara venblod.

  SvaraRadera
 3. Shit. Trippelmätade mig idag till ett medel på 135 g/L. Det är kört...

  SvaraRadera