fredag 24 juni 2011

Uppstart

Fy tusan vad skönt att vara igång med träningen igen. Det har blivit mjukstart med mest korta lätta pass men ganska ofta, 2 eller 3 per dag. Hälsenor och knän sved till lite igår men det känns bra igen idag. Imorse blev det ett tidigt långpass i skogen, en otroligt bra start på dagen. Jag sprang förbi källan i Nackareservatet och drack lite vatten. Vattnet som kommer ut ur sandåsen är alltid kallt och friskt och där brukar ofta stå ett gäng äldre personer med dunkar för att fylla på för eget bruk. Idag frågade jag en gubbe som kom dit efter mig med en stor dunk varför han besvärade sig med att släpa hem vatten från skogen när det fanns gratis i kranen hemma. Fick en lång konspirationsteori uppläst för mig om hur staten preparerade vattnet med mediciner för att stävja befolkningen. Det skulle tydligen bli revolution direkt om alla bara lät bli kranvattnet.

Alla är vi olika.

13 kommentarer:

 1. Jag vill inte vara pushig... men är det ändå, så vad är planen? Kalmar 2012, eller nåt tidigare?

  SvaraRadera
 2. Aha... Du träffade Ritchie...

  SvaraRadera
 3. Ola: Har ingen plan för tillfället, just nu ska jag bara träna och komma in i gängorna igen. Kalmar kan vara aktuellt redan i år men vill gärna känna mig lite mer able-bodied först. Ett par charshveckor i juli kanske gör susen...

  SvaraRadera
 4. Jag är sjukt nyfiken på vad 2-3 pass om dagen innebär. Vilket tempo håller du förresten när du kör långpass, både löpning och cykel (ge mig gärna ditt maxtempo som jämförelse).

  Som det ser ut tänker jag anmäla mig till Kalmar också, men för mig blir det min allra första IM. Det känns som att jag vill veta om jag tränar rätt eller åt helvete fel.

  SvaraRadera
 5. Hade en gång en forskajak-instruktör som av samma anledning inte använde tandkräm. Tandkräm är tydligen också preparerat av staten. Följde inte upp den diskussionen då jag nästa dag ville bli räddad i forsen.

  SvaraRadera
 6. Martin: :-) Staten ska man inte bråka med :-)

  Milonjic: 2-3 pass om dagen innebär ofta ett simpass innan frukost, sen jobb, kanske ett kortare pass med intervaller cykel/löpning 40-45min på lunchen och sen ett till pass löp/cykel på kvällen. Gällande långpass så kör jag och gänget jag tränar med ofta ganska hårt på långpassen. Långpassen i löpning är ofta 30-40km kanske 4.20-4.30/km som grundfart och vi brukar lägga in 5 eller 6st 5-minuters intervaller i det passet där vi kör så hårt vi bara kan. Långpassen på cykel brukar vara 5-7h men i jämnt och hårt tempo där vi försöker köra så hårt att gubbarna faller ifrån en efter en. För min del är dessa passen väldigt nära max och kräver en eller två dagar med lugnare träning efter för att vila ikapp. Om du kör din första IM tror jag du ska fokusera på att bara köra längre pass men med lägre puls. Nästan alla jag tränar med har nästan alltid ont någonstans så att tokköra är inte det säkraste kortet att satsa på. Vi kör nog så mest för att det är så himla kul.

  SvaraRadera
 7. Gött. Ok, 30-40 km i 4:25-tempo...dra åt helvete. Det är ju 10 sek snabbare än jag sprang Sthlm marathon på. Det ska alltså bli träningsfarten. Jaha.

  Det här med återhämtning är en konstform. Nu har jag kört i snitt 3h per dag senaste veckan och är sliten. Jag har inte ont någonstans, men kroppen levererar inte så mkt som jag önskar. Och simningen ska vi inte ens kommentera. Jag ser nog ut att drunkna. Om du har någon bra snubbe att rekommendera för simträning så får du gärna ge mig en mailadress.

  Tycker fö att dina "vetenskapliga" inlägg är vansinnigt kul att läsa. Har du gjort någon research på någon som gått från knappt någon konditionsträning till IM (med <11h som mål)? Hur mycket kan man klämma ur sin kropp på kort tid? Tusen frågor, jag vet. Fel forum kanske. Äh, svara om du har tid och känner för't.

  Ha det!

  SvaraRadera
 8. Milonjic: Det finns inget som är rätt eller fel när det gäller konditionsträning, det gäller mer att lära sig hur just ens egen kropp funkar och vilken träning som den svarar bäst på. Ett gott råd är att ta ett par lugnare dagar var 7-10 dag så att kroppen studsar tillbaka. Det är alltför vanligt att man är brutalt nedtränad från april-augusti...

  Gällande simcoacher så rekommenderar jag Micke Rosén om du bor nära Stockholm. Han tränar typ alla triathleter här och har organiserade pass i både öppet vatten och bassäng. Dessutom kör han "swim clinics" med UV-filmning och teknikhjälp lite då och då. www.humanambition.se

  Vet ingen på rak arm som gått från ingen konditonsträning till <11h på IM men det finns säkert flera. Problemet är väl att klara träningen utan att bli skadad.

  SvaraRadera
 9. Sluta mörka, vägen till framgång i alla långdistansgrenar är att köra så jävla mycket träning som möjligt över 4 mmmol/L. Puss å kjam.

  SvaraRadera
 10. Milonjic: En snubbe som heter Gordo Byrn (http://www.gordoworld.com) gick från fet finansvalp till världselit på rätt få år. Extremt dedicerad och ekonomiskt oberoende. Men det går. Och han hade passerat 30 när han började.

  Bor du i närheten av Stockholm så kan du ju snacka med Robert Malmqvist också. Han gick från ridsport till ironman sub 11 (och Hawaii) på rätt få år och han var över 50.

  Så ja, det går.

  SvaraRadera
 11. över 4 mmmol/l är inte så svårt att ligga... n oob :)

  SvaraRadera
 12. Grymt! Ska kika på om jag kan klämma in mig på Mickes pass så snart som möjligt. Känns kul att fråga och få svar av folk som VET. Det finns som bekant vansinnigt många tyckare där ute som man helst skulle vilja belägga med munkavel.

  Frida (eller Filip): 4 mmmol/L står för vad? Enheten mol känner jag till, men i det här sammanhanget, njet.

  SvaraRadera