måndag 30 januari 2012

Alltings meningslöshet

Det var ett tag sen. Glädjande nog är det snart februari och det måste väl anses vara den sista vintermånaden?  Är uppe i 6 månader av långcykelpendling nu. Jag gjorde ett litet formtest för någon vecka sen och lyckades svina ur mig en 20-minutare på 360 watt, vilket är bra mycket mer en jag klarat tidigare. Jag brukar väl hävda att för mycket långdistans i lugnt tempo inte är sådär supereffektiv träning men en sån här prestationsförbättring är svår att förklara bort.

Trots det har jag haft en del motivationsproblem de sista veckorna. Många tankar har varit i stil med "Vad ska det här vara bra för" "Jag kör Tabataintervaller i garaget istället" eller "Våga vila..." En längtan efter att bli gammal och lönnfet har genomsyrat mig. Eller att få frottéra mig med revisorer, kamrerer och banktjänstemänskvinnor på pendeltåget istället. Känna lukten av deras pepsodentandedräkt. Gårdagens stekos från deras kläder. Givetvis helt irrelevanta tankemönster. Men men, har man inte motivationen så har man inte. Kropp och själ måste arbeta i samklang med varandra. Det går inte att tvinga fram en lust till träning helt enkelt. Så det fanns bara en sak att göra: Förlänga passen. Numera får cykelpassen först gå omvägen söderut över Hölö, Mörkö och sen Södertörn istället för rakt på slutdestinationen. Rätt åt mig. Denna nya rutt har flera positiva effekter. Motivationen att få återgå till det gamla lätta programmet med bara fem och en halv timme cykling per dag är nu på topp. Cyklar man över Mörkö är man långt från all ära och redlighet ifall man skulle bonka. Så kroppen kan inte komma med några låtsasbonkningar med stopp halvvägs för att värma sig i K-Rautas varmluftsutsläpp längre. Det finns mycket oknytt ute i mörkret på Mörkö kan jag meddela. Jag ser ofta älvor, tomtar och grådvärgar som lurar bakom granarna. Det är sant. Om kylan fortsätter kommer nog Ulvsundet frysa till så jag kan cykla över isen istället. Det skulle göra min resa 20km kortare.

Jag har även syndat lite. Numera klipper jag ner ett par torkade aprikoser i havregrynsgrötspåsarna som jag har med som frukost. Det är ljuvligt när man känner den söta smaken av en aprikos som fastnar i övergommen. Lite extra kan man unna sig när man tränar så här.

Imorse var det -12 grader. Oden skulle varit stolt över mig.

13 kommentarer:

 1. Mina träningsveckor framstår lika enkla som en charter till Gran Canaria. Starkt jobbat!!!

  SvaraRadera
 2. Härligt att kunna läsa om dina tankar och vedermödor igen, jag har saknat det!! Känner igen dina tvivel och tankar från när jag själv höll på som mest/värst '85-'92.
  Glöm aldrig att du bara är en simpel homo sapiens, ett flockdjur med högst normala behov. Du får kanske motivationen åter genom att lyssna på "Ring P1" under cykelturen (ger garanterat en intressant inblick i de övriga i flocken) eller så får du skaffa dig sällskap på turerna - kanske en fast telekonferens med likar ute i landet varje morgon(?). Finns ditt sätt!! Lycka till!!!

  SvaraRadera
 3. Fan vad du är cool -imponerad!!

  SvaraRadera
 4. Härdfeldt: Jag hoppas innerligt att kylan på något sätt amplifierar träningseffekten. På tal om Gran Canaria alltså.

  Patrik: Tack för tipsen. Har faktiskt övervägt att lysnna på musik eller radio medan jag cyklar men inte riktigt sjunkit så lågt än. Varje gång jag börjar leta efter hörlurarna så känns det lite som att Oden tittar föraktfullt på mig så det har aldrig riktigt blivit av :-)

  Anonym: Haha, du med! ;-)

  SvaraRadera
 5. Skönt att jag slapp komma in här för 128:e gången utan att hitta ett nytt inlägg. Tackar tackar. Grymt att höra att långpass i lågt tempo har effekt. Himla kul faktiskt. Nu kanske jag inte behöver kötta så himla mkt på min cykelresa trots allt.

  SvaraRadera
 6. Sjukt bra! Vågar du avslöja vad du ligger på för effekt eller kanske % av pulsmax iallafall ;)

  Har du gjort något Vo2max i nära anslutning till detta? Är det främst en perifer förbättring som skett eller vad tror du!? Klart motiverande är det att läsa! Keep it up!

  SvaraRadera
 7. Hertz: Effekt under träning menar du? Kör ej med wattmätare nu men snittet hamnar väl runt 200-215w skulle jag tro. Snittpulsen nästan alltid mellan 120-125. Min maxpuls är ca 185. Har ej gjort VO2maxtest på några månader men min erfarenhet är att jag brukar tappa någon deciliter i max när jag kör mycket långdistans. Kanske ligger runt 5.2 liter/min nu jämfört med 5.45 om jag kört ett block med mycket intervaller. Med största sannolikhet är detta perifera förbättringar.

  SvaraRadera
 8. Viktor: Är du ute på vägarna i detta nu? Är det Los Angeles till Florida som gäller fortfarande?

  SvaraRadera
 9. Viktor: Nu såg jag att din blogg lever och att du precis kommit igång! Fan vad coolt och jag är grymt avundsjuk!

  För intresserade:
  www.storviktor.se

  SvaraRadera
 10. Det har varit löjligt mkt att förbereda och eftersom jag håller traditionen vid liv att göra saker "imorgon" så har jag precis kommit till slutsatsen att allt som behöver vara klart inför avresan nu är det. Därför sker avresan imorgon.

  För att försäkra mig om att komma iväg tidigt bjuder jag alla på hostelet som jag bor på i San Diego på frukost om de vaknar innan jag kommit iväg. Alla sätt är bra sätt, förutom...

  SvaraRadera
 11. http://coltingblogg.com/2012/01/23/vaga-vagra-vegetariskt/#comments

  Åsikt om detta i stort?
  Skulle vara väldigt intressant att höra funderingar och tankar kring området från någon som (bevisat) har kött på benen inom området samt erfarenheter istället för från folk som bedriver fältstudier med en(!) försöksperson och sedan väljer att backa upp det med egna tankar och ideer påhittade i pojkrummet.

  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
 12. Anonym: Oj, värsta catfighten på den bloggen! Jag väljer att inte lägga mig i debatten. De flesta kan nog tänka sig åt vilket håll mina åsikter lutar :-)

  SvaraRadera