söndag 7 oktober 2012

The black art of digging lera

I helgen har jag inte tränat* men väl vändgrävt min lilla leråker. Eller en fjärdedel av den. Fortsatt grävande kommer ligga kvar på att-göra-listan enda till tjälen sätter sig. Jag har ju ett s.k. "riktigt" jobb oxå. Och barn. Och hus. Och bisyssla. Och trisyssla (eller vad ens andra bisyssla kallas). Och sen är jag i djupet av min själ en slacker.

 Full body contact med spadskaftet. Det är mycket lättare nu när det vuxit potatis där än vad det var förra året, potatisen har liksom luckrat upp jorden.

I några svaga ögonblick har jag funderat på att köpa en jordfräs och få det avklarat på en enda dag men det där är smutsiga, dåliga, syndiga tankar som jag aldrig får förverkliga. Snusk på dig latgubbe. Grävas för hand ska det.

Grejen är att gräva är en av sysselsättningarna som finns med på min lista över samurajaktiviteter. En samurajaktivtet är en sysselsättning som till synes är väldigt enkel men som man alltid kan förbättra utförandet av. Dessutom är det en aktivitet där det inte hjälper att ta i eller bli förbannad utan det är teknisk fulländning som eftersträvas. Läste i en bok att om man vill bli samuraj behövde man tydligen sopa samurajklostrets gård i två livstider, först när man fulländade sopandets konst kunde man återfödas som samurajaspirant. Eller så var det bara ett sätt för samurajerna att kirra hushållsnära tjänster på ett enkelt sätt...

Här är hela listan på samurajaktiviteter i fallande ordning efter sin ädelhet:
-Slå äng med lie
-Hugga ved
-Cykla
-Gräva
-Springa
-Kratta gång
-Rensa ogräs
-Skala potatis
-Klappa katt
-Bygga torn av klossar tillsammans med 9-månaders bäbin (tornet ska kunna rasa tusen och en gånger men man ska känna lika stor kärlek varje gång)

* Träning definieras i sammanhanget som en fysiskt krävande aktivitet som ej leder till att något direkt nyttigt utförs

10 kommentarer:

 1. Filip, du som har grym koll på träning. Hur ska man träna egentligen för att få upp farten i löp/ längd spåret på distanser mellan 1-2mil?
  Är det Vo2 Max intervaller som gäller typ 4x3min med 2min vila på 90% puls osv? Känner att jag måste förnya min träning som tidigare gått ut på att bara göra samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en hel bok och ett par doktorsavhandlingar att svara på den frågan i sin helhet. Men det korta svaret är typ : "det är bara å åk" . Tyvärr...

   Radera
 2. förslag till ämnen till nästa inlägg:
  * hon som blev magsjuk men vann ändå
  * Den systematiska dopningen som Lance A. höll på med i x antal år.

  SvaraRadera
 3. Hur mycket D-vitamin behöver man käka för att kompensera för solbristen nu under nov-mars? om man nu äter normal svensson-mat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kläm till med ett par tusen IU så borde det motsvara en solig sommardag...

   Radera
 4. Jag kör 100 µg om dan för att vara på den säkra sidan då. Rykten (Stenky) säger att Lill-K numera syns allt oftare i Gbg. Tyckte jag såg honom igår i en röd V50. Ingen kan förstås bekräfta detta, men det var en intressant uppenbarelse.

  SvaraRadera
 5. Filip och Gustav: Min bibel vad gäller träning är Daniels bok "Running Formula". Tyvärr fanns den inte då jag var aktiv men där står allt man behöver veta och boken har den goda egenheten att den faktiskt kan förstås även om man inte är doktor i fysiologi e dyl.
  Filip: Håller du med om Daniels principer?
  Gustav: Läs boken, justera din träning och skapa en sällan skådad formtopp!!

  SvaraRadera
 6. cyklar du nåt nuför tiden egentligen, mannen? Har en jävlar lust att köra en lerig downhill i Skatås. Är du på?

  SvaraRadera
 7. sant eller falskt?:
  Säkraste sättet att se om man har vätskebrist är att kolla om det går lätt eller trögt att dra tillbaka förhuden. Trögt= vätskebrist. Lätt= inte vätskebrist, eller du har precis sett Britney Spears trosor under den rosa skolklänningen....

  SvaraRadera
 8. Saknar backa med släp som samurajaktivitet. Borde komma efter slå äng med lie, men före hugga ved.

  SvaraRadera