söndag 25 november 2012

Steve Prefontaine

Jag rotade runt bland några orginalartiklar från 70-talet på labbet. Hittade till min förtjusning fina testresultat på Steve Prefontaine, ni vet löparhårdingen som var flickornas favorit, presterade 5000m på 13.21 och 10000m på 27.43, gjorde en heroisk insats i OS 1972 men som tyvärr körde ihjäl sig efter att ha tagit bilen hem efter en runda på krogen. Hans fysiologi är helt anmärkningsvärd även för en löpare i världsklass. I studien jämförs han med andra elitlöpare och jag börjar tro att hans uttalande stämmer:

"I'm not better then anyone else on the team, I can just push myself harder".

Framförallt respekterar jag honom för att han genomgick det fyra dagar långa testet, med biopsier, undervattensvägningar och massa tester hit och dit. Ett tecken på osjälviskhet om ni frågar mig. Han jämförs här med 13 andra löpare från Oregons grymma löparteam varav 6 st var olympier.

Exklusiv världspremiär på nitrovegan
Fysfakta om Prefontaine, för första gången publicerade på detta sätt, de andra elitlöparnas värde inom parentes:
Längd: 170cm (176cm)
Vikt: 66 kg (63kg)
Vilopuls: 42 (48)
Fettprocent: 7.3 % (7%)
VO2max: 84.4 ml/kg/min - 5.57 l/min  (79 ml/kg/min)
Max laktat: 16.3 mmol
Andel långsamma muskelfibrer: 27% (71%)
Fiberyta snabba fibrer: 8027 (8324)
Fiberyta långsamma fibrer: 10624 (6485)
Aktivitet oxidativt enzym: 811 (746)
Aktivitet glykolytiskt enzym: 22 (21.6)
Rapporterad träningsdos: 11-20 mil/vecka

Han är alltså ganska lik de andra killarna i laget men det sjuka här är alltså att han har hela 73% snabba fibrer och de få långsamma fibrer han har är på bodybuildarnivån 10624 kvadratmillimeter tjocka. Undrar om Steve Prefontaine egentligen inte var en sprinter som föddes med ett hjärta dimensionerat för ett lejon och ett pannben av stål. Kombon av just högt syreupptag, mycket snabba muskelfibrer och tjockt pannben verkar vara framgångsrik om inte annat.

9 kommentarer:

 1. Instämmer: MERA!
  Pre var en stor idol men jag är alltid lite skeptisk till de som säger att de "tar i mer än de andra". Min tro är att viljan är viktigast för träningen - att köra de pass som planerats, att orka ge allt som krävs även på träning. Visst måste du pressa dig på tävling också men det är nog den lättaste biten.
  Är du i bra form kan du springa nära pers nästan utan att pressa dig...

  SvaraRadera
 2. MERA!!!!!!

  //Johan Gustafsson

  SvaraRadera
 3. Filip. länge sedan vi hördes/sågs, har förstått att du bor i skogen... du lovade mig ett fyspass i ditt Fritzl-labb för något år sedan, hoppas det kvarstår.

  Jag har en blogg numera http://tridurance.wordpress.com och lite kul utmaningar nästa år.

  men jag kontaktar dig för att jag letade efter dina sammanfattningar om rödbetor och spenat - du skrev några kul blogginlägg om dessa, men av någon anledning har du disablat sökfunktionen på bloggen. vore kul att hitta de blogginläggen.
  peter snabela oom punkt se

  SvaraRadera
 4. Är det de andra löparnas medelvärde inom parantes då eller? Du får ju skriva ut så man fattar, dude!

  SvaraRadera
 5. Vilket fynd!
  Pre:s styrka låg väl främst i att våga sätta upp farter som ingen annan vågade och med hjälp av den höga kapaciteten som han utvecklade kunde han springa fortare än vad man ansåg vara möjligt på den tiden.
  Ett banpass dessa pojkarna sägs ha kört ganska ofta är 200 m(30 sek)-200 m "vila"(40 sek) och upprepade tills de inte längre klarade att hålla farten. Pre hade rekordet: klarade totalt 20 varv tror jag (= 8 km totalt). Galen Rupp i toppform stal för några år sedan rekordet då han klarade makalösa 24 varv (9,6 km)

  /Pejlort

  SvaraRadera
 6. Oom: Erbjudandet kvarstår såklart! Här är inlägget om nitrat/spenat :http://nitrovegan.blogspot.com/2011/02/nitrat-at-folket.html

  Greven: Såå svårt kan det inte vara att tolka inlägget. Låt bli ölen i ett par timmar så ska du se det går lättare :-)

  Pejlort: Grymt pass där! Vet även att vår egen Mats Erixon brukade köra 10x(100jogg-400hårt), alltså 5000m, på en bra bit under 15 minuter.

  SvaraRadera
 7. Kul rapport. Mera sånt!

  SvaraRadera
 8. Apropå rusmedel föresten så har jag hört att det numera växer vinterhärdig, växtförädlad, cannabis sativa vilt i skogarna kring Järna. Är det sant, och var det i så fall en av dessa växter du stoppade i din hemslöjdade pipa för att lugna nerverna innan du gick upp på disputationen? :-)) many smiles from the westcoast surfcamp

  SvaraRadera