torsdag 5 maj 2011

Träningen sen sist

Mina senaste blogginlägg om lite ditt och datt och allmän kuriosa har förstås, som ni nog anat, endast skrivits för att mörka mitt dåliga tränande. I skrivande stund var det 10 dagar sedan jag simmade sist, mer än 2 vceckor sen jag satt på en riktig cykel och om det inte var för ett löppass alldels nyss så var det 5 dagar sen jag sprang senast.

En liten undanflykt är att den gamle ogode vännen hjärtrusningarna gjorde sig påminda under förra helgens tävling vartefter jag varit lite matt. Av okänd anledning så kan mitt hjärta skena iväg till en 30-40 slag över normal maxpuls och det går bara att stoppa det genom att stanna och göra en valsalvamanöver eller om jag ställer mig med huvudet mellan knäna. En annan större undanflykt är skrivandet av min stundande doktorsavhandling som inte lämnar mig en lugn stund, vare sig dag eller natt.

Ett par fina pass som ändå kan nämnas är långfredagens löppass över 44km och 1300 höjdmeter terräng, ett tröskelpass över 10km med kort joggvila i 100m var 900de meter där jag sprang betydligt snabbare än på lördagens tävling över samma distans, och att jag gjorde ett simtest på 1500 fritt på 22.36 vilket får anses bra på 1.5 simpass i veckan. Det absolut bästa passet var dock ett lätt joggingpass i Tyresta nationalpark som visade sig från sin absolut vårigaste och idylligaste sida. Annars är det bara skit.

7 kommentarer:

 1. Hej. Läste att man kan ta upp upp till 75 gram kolhydrat per timme. Stämmer det? Det blir ju isåfall avgörande för dels hur mycket man skall äta(dricka) under cyklingen, men också en begränsande faktor i din ironman-optimering. (75g gicetvis beroende på kroppsvikt). Vad är dina data-stämmer dessa 75 gram?

  P (som nu kan springa 16 km iallafall)

  SvaraRadera
 2. Hej Peter. I runda slängar brukar man säga 200kcal/h, dvs ca 50g kolhydrater per timme. Det krävs rätt optimala förhållande för att få i sig 75g/h. Det är många faktorer som spelar roll: salthalt, koncentration och typ av socker, temperatur på drickat, vilken intesitet man kör på och hur mycket man har i magsäcken. Mitt "rekord" är 70 gram/h i IM-intensitet. Bör nämnas att Vitargomolekylen är ganska överlägset allt annat, inklusive Powerade, Gatorade och allt vad de heter. Tyvärr är Vitargo några mil efter på marknadsföringsfronten. I Ironmanoptimeringen är såklart kolhydrattillförsel medräknat men jag brukar räkna på 50g/h generellt.

  Skönt att du är igång med löpningen igen.

  SvaraRadera
 3. Har någon kollat på dina hjärtrusningar? En träningskompis hade samma sak och det var WPW-Syndrom, han fick göra en titthålsoperation sen var han bra igen.

  Saxat från hans blogg:
  "Nu är jag opererad för hjärtrusningar. Jag fick extra hjärtslag och rusningar efter när jag körde hårt. Detta gick ganska snabbt över men det tog ganska hårt på orken och sista tävlingen som jag körde i Örserum fick jag bryta efter en rusning, orken kom inte tillbaka. Så jag kollde upp mig och det resulterade i detta (WPW-Syndrom). Nu två veckor efter operation känns det ganska bra jag har haft hög puls och illamående fram till nu men det ska lägga sig efter ett tag, kan ta upp till 3-4 månader innan man är tillbaka på samma puls som innan operationen. Men det är bara att köra på. Nya mål för 2011 uppsatt och målen 2010 är bara att blunda för och se framåt."

  SvaraRadera
 4. Mathias: Tack för omtanken. Ja, det är med stor sannolikhet WPW jag också har precis som din kompis. Jag jobbar ju på Karolinska och har expertis på plats så att säga... Har övervägt att bränna bort nerven men för tillfället tycker jag riskerna med en sån operation är större än fördelarna. Man vet ju aldrig vad som händer om någon går in och börjar pilla. Så länge jag håller mig på den snälla sidan om 175 i puls så är det lugnt och 99% av min träning är ju de lugnare zonerna. Jag brukar ta en halv aspirin innan tävlingar för att minska risken för trombos om hjärtat flippar ur.

  SvaraRadera
 5. Farsan (greven d.ä.) hade ju detta problem för några år sedan. Efter att ha opererats av godsläkaren med liknande ovan operation var han tillbaka i sadeln redan efter en vecka, piskandes drängar som aldrig förr.

  SvaraRadera
 6. Filip,

  Jag har också WPW vilket är grymt störande, fick rusningar nu senast på Mallorca 70.3 och det tog över 5 minuter av sitta med huvet ner innan de gav sig. Segt köra vidare efter det. Blev intresserad av det du kallar "valsalvamanöver", ör det ett trick för att få hjärtat att kugga rätt igen lite snabbare?

  Hilsen, Markus

  SvaraRadera
 7. Markus: Visst är det störande! Upplever samma sak som du, att man tappar kraften helt även när man får in hjärtat på rätt spår igen. En kraftig tryckutjämning eller att ställa sig på huvudet är det enda som hjälper mitt hjärta att slå normalt igen. Sen kan det bli lite bättre eom man skippar koffein, överträning och en tajt sittande våtdräkt, dvs att det som gör livet värt att leva :-)

  SvaraRadera