söndag 16 december 2012

Riktig maxträning

Försökte mig på att göra ett litet videoklipp från morgonens träning på armochbencykeln med extra syrgas. Såg efteråt att jag mumlar oförståeligheter och har massa tix med ögonen så det blev nog inte så tydligt vad jag pysslar med.

Tanken var iallafall att testa ett träningssystem som är under utveckling. Idéen är att portionera ut syre till en andningsmask så att syrehalten i inandingsluften är ca 30% (tror jag) istället för 21% som den är i vanlig luft. Effekten var rätt tydlig iallafall. Tidigare har jag kört 6x4 min med 2 min vila eller liknande pass och brukar ligga runt 360-375w i snitt. På filmen gick jag ut på 385 watt men det kändes lekande lätt så jag ökade intensiteten lite. Lite för mycket. Får prologhosta mot slutet och det tar ett tag innan jag kommer igång och kan snacka igen. Snittet på de 4 intervallerna som jag körde med syre var 410 watt, så bra mycket bättre än tidigare i veckan. Skillnaden som jag upplevde mellan syrgas jmf med vanlig luft är:

* Man kan köra längre och hårdare på intensiteter runt 90-100% av maximalt syreupptag.
* Pulsen är mycket lättare att pressa upp till höga nivåer
* Belastningen (och träningseffekten?) på musklerna blir högre.
* Ansträngningshostan blir värre :-)

Internetombudsmannen hörde av sig efter förra inslaget och påminde mig om att 35-åringar ska ha tröjan på vid hemmavideos...

11 kommentarer:

  1. Fantastiskt underhållande film ännu en gång. Det där med syrgas är ju synnerligen intressant, men kan det verkligen vara bra? Borde det inte funka lite som "omvänd höghöjdsträning", dvs att antlet röda blodkroppar minskar, eller? Känns lite som att chiptrimma sin gamla Amozon dvs att man plågar motorn ganska avsevärt.

    Ser fram emot ytterligare fördjupning i ämnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Andreas: Tack för att du jämför mig med en chipptrimad Amazon och inte en drevad Puch Dakota :-)

      Tanken med höghöjdsträning är ju att den tunnare luften ska stimulera nybildningen av röda blodkroppar men problemet är att klara att utföra tillräckligt hård träning i den tunna luften. Risken finns att man inte fixar det och tappar i prestation trots fler röda blodkroppar. Så på senare år har "live high-train low" blivit populärt; att man bor på höghöjd men kör träningen eller åtminstone några hårda pass på låg höjd för att inte tappa i träningskvalité. Så med syrgas blir det lite som att träna på några hundra meter under havsnivå med ökad prestation på träningen som förhoppningsvis kan tvinga fram förbättringar man inte skulle få annars. Risken att man tappar röda blodkroppar efter en så kort tid med syrgas är obefintlig. Tyvärr är systemet bara till låns så jag hinner inte köra ett riktigt träningsblock utan bara ett par pass.

      Radera
  2. Kul grej. Men jag fattar inte vad det är som gör att extra syre funkar? Om man är uppe på något berg där det finns mindre syre så ska det funka såklart men på låg höjd är väl blodet mättat med syre även om man kör maximalt? Var kommer boosten i från?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man brukar mäta hemoglobinets mättnadsgrad som normalt är 98-99% och precis som du skriver så brukar den hålla sig över 95% även under maxarbete. Hos en del vältränade kan man se en viss desaturation under arbete, kanske ner mot eller under 90%. Jag ligger runt 90% någonstans så det kan vara den ökade saturationen som gör att många svarar så bra på extra syre.

      Sen är en liten del av syret löst i blodet, alltså inte bundet till hemoglobinet och den andelen ökar linjärt med inadningsluftens syreinnehåll.

      Radera
  3. Hej! Kul att du låter oss få ta del av dina intressanta tester!!
    Tänkte passa på och ställa en fråga ang Vo2max och lokal kapacitet. Jag upplever själv när jag kör hårda fyror att pulsen inte når upp mot Max utan allt som oftast ligger jag ca 10-15 slag under vid slutet av fyrorna fast benen gör ont som bara den och inte klarar mer. Provade ett 5min maxtest idag på testcykeln och det blev samma resultat, de sista 2min låg pulsen konstant på 170bpm fast jag lyckades kräma ut det sista jag hade under sista minuten. Är helt enkelt mitt hjärta för starkt för min lokala kapacitet i benen? Lyckades nästan snitta 6w/kg under de 5min trots smärtan i benen men det kändes som om hjärtat klarar mer med tanke på pulsen. Är det t o m så att jag böra köra annan träning än Vo2max intervaller?
    Mvh Bert

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många som upplever samma sak som du; att pulsen är svårare att pressa till riktigt höga nivåer på cykel. Det samma gäller syreupptaget, även hos cyklister kan det hamna en bit under vad man kan prestera i löpning. 10-15 slag låter dock rätt mycket. Jag tror inte det beror på att ditt hjärta är så pass överdimensionerat jmf med dina lårmusklers syreupptagningsförmåga. Snarare handlar det om att blodtrycket ofta är högre vid cykel eftersom man "stasar" blodflödet eftersom armarna utför ett statiskt arbete.

      Den viktiga frågan är väl ändå om du ska köra VO2maxträning i annan gren där du får upp maxpulsen. Grejen är att även med min kobinerade arm och bencykel så är min maxpuls lägre än vid löpning trots att jag har högre syreupptag på arm och bencykel jmf med löpning. Min åsikt är att träningseffekten av VO2maxträning kommer från det rent mekaniska "hamrandet" på hjärtat där blodtrycket är den viktigaste faktorn. Alltså tror jag att VO2maxträning är lika effektiv på cykel som i löpning. Min arm och bencykel gör att jag kan ligga på maxpuls under längre tid än i någon annan gren, men det kanske inte är alla som har en sådan hemma i garaget...

      Fysiologen Helgerud och många andra tror tvärtemot mig att en hög puls är det som är viktigast för träningseffekten, då gäller det att välja en gren där man kan få upp pulsen de där extra slagen...

      Radera
  4. Jänkarna och kanske speciellt fitnessjänkarna anser ju att denna http://www.trainingmask.com/ är grejen, lirar ju inte riktigt med live high - train low förutsatt att man inte kör elevation mask på jobbet förstås, kanske skulle bli succé?

    Hört, läst eller vet du något om denna eller är quick fix ala tv-shop?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, vetenskapligt är det högst tveksamt men vem vet. Tror att den individuella responsen är det som är viktigast när det gäller sådana träningsmetoder.

      Radera
  5. "Min åsikt är att träningseffekten av VO2maxträning kommer från det rent mekaniska "hamrandet" på hjärtat där blodtrycket är den viktigaste faktorn."

    "Ihållande" 4-5 min eller "frekvent" a lá Tonkonogi?
    / hur fort stiger blodtrycket till "max" vid en belastning motsvarande VoMax /på cykel mätt i watt/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart ihållande i minst 3-4 minuter. Min åsikt är att effekter på hjärtat av kortare och ännu högintensivare (110% av VO2max och uppåt) intervaller som tabatas, wingate etc, bara är av akademiskt intresse.

      Blodtrycket stiger nästan direkt uppåt när man börjar jobba och är en linjär funktion av belastningen. Högst blodtryck får man om man maxar i djupa knäböj... Men hjärtats totala arbete är mer en funktion av pulsen x blodtrycket x arbetstiden och då gäller det att hinna få upp pulsen och dessutom köra tillräckligt länge. 4-minutare med 3 min vila är inte fel. Men man ska inte begränsa sig vid 4x4 bara för att det blivit poppis, 7x4 är klart genomförbart på ett par slag under maxpuls.

      Radera
    2. Ja, tot arbetstid (VoMax) brukar hamna runt 25-30 min

      Radera