Det är sjukt tråkigt att skriva om sin träning på bloggen så idag kommer jag i mycket korta ordalag döda tre idrottsfysiologiska myter:
-Myt 1:Det tar tre dagar att kolhydratladda. Möjligtvis att det stämmer om man är en soffpotatis som inte tränar i vanliga fall. Jag har lite data som tyder på att det går snabbare ju mer vältränad man är, har man en bit över 70ml i testvärde kan man ladda upp glykogendepåerna på mindre än 12 timmar! Ändå tokäter de flesta kolhydrater i 3 dygn innan maror och liknande. Borde mest leda till att man blir lite onödigt svullen och fet inför loppet.
-Myt 2: Återhämtningen går långsammare när man blir äldre. Fel. Proteinsyntesen i de långsamma fibrerna är om något aningen högre i veteranidrottare än i ynglingar. Även träningsvärk verkar sitta i kortare tid hos lite äldre personer förutsatt att de är lika vältränade som yngre personer. Möjligtvis att man fyllt sitt liv med någon annan form av mening (jobb, familj) så man inte har lika mycket tid över att ligga på sofflocket när man blir lite till åren.
-Myt 3: Man kan inte träna kroppen att tåla vätskebrist genom att dricka mindre under träningen. Fel. Vältränade verkar kunna tolerera vätskebrist på upp till 3% av kroppsvikten utan att prestationsförmågan försämras. Grundstudierna som visade på en prestationsförsämring redan vid en halvliters vätskeförlust baserades på resultat som gjorts efter att förssökpersonerna svettas bort olika mycket vätska i en bastu. Inte jättemärkligt att man presterar sämre efter en kvart i en varm bastu.
Allt för idag. Trött efter 8 timmar träning.
Ja! Där satt den!
SvaraRaderaIntressant... har totalt missat att man mätt proteinsyntes i subfibergrupper. Ref?
SvaraRaderaPolarbear: Inte riktigt så snyggt, man jämförde totalsyntes i en grupp unga vs gamla cyklister (mucket typ 1 fibrer) och unga vs gamla otränade (50-50 fördelad fibertyp). Enda skilladen var att syntesen var aningen högre i de gamla cyklisterna
SvaraRaderaFilip, du som gjort IM France och hade en del synpunkter... Vad är din (subjektiva) åsikt om cykelval? Triathlon- eller linjecykel.
SvaraRaderajwallin: Tempo definitivt. Har man bara hygglig koll på läget, undviker klungor och tar det någorlunda lugnt nedför så ska man nog överleva. Ta det försiktigt och se upp för trafiken!
SvaraRadera