Förra året kom en vetenskaplig studie ut som visade på väldigt negativa effekter av antioxidanttillskott. För helt världsfrånvända läsare så är antioxidanter något som finns naturligt i kroppens celler och blod men kan även tillföras via kosten. Exempel på antioxidanter från kostkällor är Vitamin C och E, resveratrol (vindruvor), lykopen (tomater) mm. En grundregel är att ju mer färgrik maten är ju starkare antioxidativ verkan. Det blåröda färgspektrat ska vara allra starkast. Antioxidanterna fungerar genom att neutralisera fria radikaler i kroppen. Fria radikaler är ett ämne som bl.a. bildas som en biprodukt i cellandningen och dessa reaktiva jäklar har fått ta mycket skit genom åren. Till en början sågs det som ett rent gift som gav skador på DNA:et, ledde till för tidigt åldrande och cancer och skulle elimineras i största möjliga utsträckning. Pillerfabrikanterna gnuggade händerna och tävlade om vem som kunde utvinna den starkaste antioxidanten. Bara i USA såldes antioxidanttilskott för 4 miljarder dollar bara under 2004. Inte blåbär/broccoli som gud skapade dom såklart utan som piller.
För inte allt för länge sen började man fatta att de fria radikalerna även hade en signalerande funktion. T.ex. verkar signaleringen vid träning till viss del vara styrd av oxidativ stress. Kroppen känner alltså av att den är under stress och måste anpassa sig med hjälp av de fria radikalerna. Det fanns flera studier som visade att vissa signalvägar som är viktiga för mitokondriell nybildning och ökning av aeroba enzymer kunde blockas med hjälp av antioxidanter. Samtidigt gjordes forskning som visade att fria radikaler var en av bovarna bakom trötthet och gav man vissa antioxidanter intravenöst kunde musklerna jobba hårdare och längre. Alla var jätteförvirrade. 99% av idrottare var (och är säkert fortfarande) övertygade om att antioxidanter är något som enbart är bra. 2008 kom den här studien som visade att 1 g C-vitamin sabbade effekten av ett ganska tufft träningsprogram. Visserligen gjord på råttor och man såg ingen skillnad i ökningen i max syreupptag hos människor men det lovade inte gott.
Förra året kom sen dödsdomen i en väldigt välgjord studie på människor i fina tidsskriften PNAS. Man sätter ett gäng människor på 85 minuter träning/dag, 5 dagar i veckan. Hälften får 400IE vitamin E och 1000mg vitamin C, hälften får vanligt käk. Gruppen som käkar som vanligt får fina hälsoeffekter på insulinkänslighet, mitokondrienybildning och en rad blodvärden. Gruppen som fick antioxidanter förbättrar sig inte för fem öre!
Vad händer nu då? Är det vitt bröd och bananer som gäller om man vill ha max effekt av sin träning? En sak man måste ha i åtanke är att man gett antioxidanter i tablettform dvs tagen ur sitt naturliga sammanhang. För att få motsvarande dos C och E-vitamin skulle man behöva äta 10 apelsiner och ett halvt kilo nötter. Inte så lätt ens för en vegan. Dessutom tror jag att man inte skulle se samma effekter ens då. Pillerfabrikanterna har misslyckats ett otal gånger när de försökt isolera ut ett "nyttigt ämne" ur livsmedel och ge det i tablettform! Kollar man i epidemiologiska studier så finns det en klart samband mellan högt antioxidantintag och många hälsoparametrar. Sen är det troligen så att det är en balansgång mellan träningsmängd och antioxidantintag. Extrema träningsmängder ger onekligen radikalskador i kroppen och tränar man flera timmar varje dag kan det fortfarande vara positivt med mycket antioxidanter. Överträning har ibland kopplats till höga nivåer av oxidativ stress. Men vill man få ut så mycket som möjligt av sina 2 pass mjukisgympa på Friskis så ska man nog låta bli tranbärsextraktpillerna när man kommer hem. Men hugg in på broccolin!
Gojibär. Ätas eller inte ätas. Det är frågan.
Filip, kan du ge din take på Quercitin som jag käkat i några år nu och uppnått fina resultat till följd av styrka, ingen sjukfrånvaro och köttätande.
SvaraRaderahttp://www.vitaminshoppe.com/store/en/browse/sku_detail.jsp;jsessionid=YVCCIURHTPRUMCQUC4WVAFQKCQL1AUNE?id=VS-1268
Jojje: Jag har haft ögonen på quercetin ett tag. Det är visserligen en polyflavonol med antioxidativ verkan men den verkar också stimulera kväveoxidproduktionen i kroppen vilket ligger mig särskilt varmt om hjärtat :-) Som vanligt finns det fifty-fifty med studier som visar skyddande/presationshöjande effekt eller ingen effekt alls. Skulle ett sådant ämne göra mer än 1% skillnad i någon relevant parameter skulle jag bli förvånad. Men å andra sidan så blir ju många bäckar små snart en stor å...
SvaraRaderaÄr det att dra för långtgående slutsatser om man säger att det finns ett samband mellan konsumtionen av antioxidanter och bredden på löpareliten i det här landet?
SvaraRadera