torsdag 4 november 2010

Tendens till islossning

Nu känns det som jag gjort lite framsteg träningsmässigt. Gårdagen bjöd på 4 hårda 2-minutare på testcykeln följt av dödsfyror på arm+bencykeln på 340 watt. Nu har jag passerat skamgränsen och vågar återigen skriva ut watt och tider i bloggen. Dagens pass var duathlonintervaller; 2st 20-minutare på 250 watt direkt följt av 2km i 4.15-tempo. Det gick bra men jag tappade blodsockret mot slutet. I övrigt kan jag rekommendera alla som vill fläska upp sin uthållighet lite att köra intervaller som är 10 minuter eller längre. Kör man kortare kan man ganska enkel gömma sig genom att köra anaerobt hela vägen och ändå blir man inte straffad eftersom man hinner återhämta sig under vilan. Kolla in power-duration kurvan nedan, man kan hålla watten högt uppe så länge arbetstiden är 3 minuter eller kortare, blir arbetstiden längre så blir det fort värre. Just därför är 4x4min på VO2max så oändligt mycket jobbigare än 5x3min på samma belastning. Kör man tröskel så är det märkbart mycket flåsigare att köra de klassiska 3x20 minutrarna jämfört med mespass som 7x8min. Det är skillnad i träningseffekt också!

Den här power-duration kurvan borde jag spara och visa för barnbarnen: -När jag var ung kunde jag hålla 500 watt i 2 minuter (barfota i blötsnö i motvind och uppförbacke), annat är det med dagens ungdom, ojojoj.

8 kommentarer:

  1. Är det verkligen bra med islossning redan under lövhalkan? Jag trodde det var fint att va fet å ful, öh, nä jag menade fet å dålig under vintern. Pöss å kjam :-) :-* (-: :-P

    SvaraRadera
  2. Det är ju bara en tendens till islossning ju. Det är ju trevligt att vara vältränad nog att kunna träna åtminstone. Har ett hundratl timmar kvar till formen så oroa dig inte :-)

    SvaraRadera
  3. Har du någon referens till att 3x20min skulle vara ge träningseffekt än 7x8min?

    //Jeppe

    SvaraRadera
  4. Jesper: Om du menar vetenskaplig referens så är svaret nej eftersom det är (nära) omöjligt att göra en studie som skulle kunna mäta en sådan skillnad. Det man får gå på är ens egna erfarenheter och andras rapporter. Men skillnaden är påtaglig. Vill man ändå köra 7x8min får man vrida upp ett gäng watt till så får man samma effekt :-)

    SvaraRadera
  5. Borde inte vara så svårt att göra en sådan studie, två kontrollgrupper, två träningsupplägg, mäter tröskel i watt före och efter x antal veckor på upplägget..enkelt? Hur kan du då skriva att det är skillnad i träningseffekt om du inte har vetenskapligt belägg för det? Jag förordar inte det ena eller andra jag bara undrar var detta att köra 2-3x20 som verkar blivit så populärt sista åren kommer ifrån?

    SvaraRadera
  6. Filip: Nä svårt att GÖRA studien är det inte. Däremot svårt att se några skillnader med tanke på allt "brus" med individuella skillander, compliance, mätfel, drop-outs etc etc. Sen är det lite svårt att få pengar för att göra en sån studie också. Tänk dig själv hur ansökan ska skulle se ut: "Hej vetenskaprådet! Hur mår ni? Vi mår bra. Kan vi få x antal hundratusen kronor för vi vill göra en studie på två träningspplägg som är nästan exakt likadana. Vi förväntar oss att de som kör lite längre blir 1.2% bättre än gruppen som kör kortare. Antagligen kan vi inte mäta en så liten förändring med de metoder som finns tillgängliga. Men det är tänkbart att detta kan ha relevans för t.ex diabetes som är en av våra stora sjukdomar. Skulle vi få diabetiker att köra 3x20min på 4mM-tröskeln 4 ggr i veckan så skulle dom snart bli botade. Kör dom 8-minutare istället skulle de bli botade ca 4 dagar senare. En intensiv debatt pågår på internet och för folkhälsans skull känner vi att vi en gång för alla måste göra denna studien. Hejdå. ps. kan vi få pengarna i euro. ds"

    SvaraRadera
  7. Okej förstår dilemmat till att göra en sådan studie ;o) men vill fortfarande veta var detta att 3x20 istället för 7x8 skulle vara bättre för oss cyklister kommer ifrån??!?!??!

    SvaraRadera
  8. Jag tror det mesta kommer från rena anekdoter när riktiga idrottare testat metoderna i sin träning. En del är väldigt seriösa med att utvärdera sin träning men många andra är för otåliga för att hålla sig till ett upplägg länge nog för att kunna utvärdera det. När det gäller tröskelträning är jag anhängare av kortare intervaller i löpning pga den mekaniska/tekniska komponeneten som krävs för att hålla tröskelfart under längre tid. Periodisk vila gör att man kan hålla ihop tekniken bättre och får chansen att buffra bort lite slaggprodukter. I cykel däremot, där man bara behöver lägga i en högre växel är tekniken inte lika avgörande och effekten blir bättre ju mer ihållande intervaller man kör. Ovanstående gäller tröskelträning ffa.

    SvaraRadera