tisdag 15 maj 2012

Lance Armstrongs träning

Jag blev lite smått exalterad förra veckan då jag fick tillgång till Lance Armstrongs träningsdagbok som han loggar på nätet (Strava) under ett alias. Som alla vet har ju Lance lagt cykeln på hyllan men satsar nu ganska hårt på Ironman. Han har ju varit hårt ansatt de senaste åren med dopinganklagelser och massa annat men lyckas ändå hålla fokus och träna på. Han lägger upp filer med watt, pulser, hastighet och hela faderullan. En grej som jag tycker är anmärkningsvärd är hur extremt disciplinerad han verkar vara på att få in träningen trots att han reser kors och tvärs över världen. Ett exempel är när han kör 10 mil cykel på morgonen i Frankrike, tar flyget till Belgien, får in 8km löpning i 4.15/km innan han sätter sig på anslutningsflyget till Virgin Islands där han klämmer in 16km löpning till på kvällen...

Några andra grejer som sticker ut:

-Han verkar träna efter någon form av 5 veckors block med en fet vecka och sen successivt mindre och mindre träning (kan vara en tillfällighet)
-Alla pass är äckligt disciplinerade. Han verkar aldrig göra några idiotkörningar bara för det är kul utan håller sig i sin zon hela passet. Distanpassen snittar han ofta på 210-245 watt med runt 125-135 i puls, hans maxpuls är 194. Kör han hårdare är det upp mot tröskel i några längre stigningar. Typ klämmer in en 20-minutare på 350-400 watt.
-När han körde St Croix (Halv Ironman) snittade han runt 175-180 i puls i 4 timmar. 99% av hans träning är i pulsintervallet 120-145...
-Nästan all löpning är vanlig distans i 4.00-4.30/km. Ibland någon form av snabbdistans i 3.40/km. Jag har aldrig hittat ett enda intervallpass.
- Veckoransonen  för det mesta 15-23/timmar /vecka.
-Efter 5 veckors vila i slutet av säsongen 2011 var han inte bättre än vilken klubbcyklist som helst.
-Många av hans pass är från punkt A till punkt B, dvs han slutar inte där han började. Antagligen är det någon som kör runt honom med bil till mysiga ställen där han kan träna.

Sen har han varit gift med Sheryl Crow också. Det ni.

5 kommentarer:

 1. Va heter han på strava?;)

  SvaraRadera
 2. Öström: "Juan Pelota"!

  SvaraRadera
 3. näst sista punkten borde indikera att han är synnerligen lättränad...måste bero på att han kan träna på en massa mysiga ställen och därmed lever i konstant själslig balans utan rödljus och aggressiva bilförare.

  SvaraRadera
 4. Patrik Merup18 maj 2012 04:43

  Fikip, som alltid mycket intressant!
  Träningsupplägg kan man ju alltid diskutera men om just Armstrong är så tok-disciplinerad och satsar mot Ironman skulle jag framförallt vilja ändra fem saker: 1) I a f ett löpintervallpass per vecka, typ 8x1000 i bra fart med en minut vila, 2) Mer tröskelträning löpning, i a f ett pass per vecka, 3) Mer LSD (Long Slow Distance) löpning, typ ett pass på 120-150 minuter per vecka i ca 5:30-fart, 4) Två simpass per vecka så att han i a f kan transportera sig simdistansen hyfsat bra. 5) Dra ner på cyklingen då det ju är det han kan och knappast varken kan förbättra eller försämra så mycket.

  Vad tycker du?
  Tack!
  /Patrik

  SvaraRadera
 5. Patrik: Det MÅSTE vara så att han inte loggar simpassen, tror t.om. han har twittrat om simpass som aldrig synts till i loggen. Att han sen aldrig verkar köra vare sig kortare intervaller eller längre långpass kan verka lite märkligt. Kanske tycker han det är för jobbigt och lever på sin talang? Kanske ser han Ironmansatsningen mest som tidsfördriv...

  Nils: Jo, det lär ju finnas en stab runt om honom som ser till att han har maxade träningsmöjligheter. Men enligt honom själv är det nog inte så mycket själslig balans, snarae en kamp för att inte bli folkskygg och deprimerad.

  SvaraRadera