onsdag 27 juni 2012

Ogräsbonde

När det gäller träning och vetenskapande , som denna bloggen egentligen handlar om, har jag ganska bra koll på läget för det mesta tycker jag. Därför är det kul att kasta sig ut i något som man inte alls är så bra på. Vi har börjat odla en sjuhärdeles massa här hemma och det är något som jag aldrig pysslat med innan. Många misstag har begåtts men inlärningskurvan är brant och det är sjukt tillfredställande att harva omkring i jorden. Ok en sak suger:  Mördarsniglarna. Dom är liksom så nedrans onödiga. Påminner lite om männsikosläktet; inga naturliga fiender, sprider sig onkontrollerat och ödelägger urskillnigslöst allt i sin väg. Tanken är ju att jag bara ska tillämpa icke-våldsmetoder men fredsförhandlingarna mellan mig och sniglarna går inte mycket bättre än de mellan Israel och Palestina. Just nu är det samla upp i påse och deportera till annan ort som gäller men jag kan säga att ett sånt där elektriskt snigelstängsel känns lockande att införskaffa.

Vi har ett dussin fruktträd och bärbuskar som känns som ett safe bet åtminstone om man jämför med mer svårodlade grönsaker:

4 sorters jordgubbar är en given klassiker
Nitratrik sallad växer så det knakar


Har satsat på gröngödsling för att minimera CH3 utsläppen men när bonden staplade upp några kubik kogödsel utanför tomten kunde jag inte låta bli att köpa några skottkärror.

Tomater och chiliplantor bara för att. Tillväxten är lite klen av någon anledning. För små krukor? För torrt? För kallt? Mer gödsel? Tur att man kan googla


Auberginer. Den enda plantorna som vuxit snällt och problemfritt

Hemmagjord bikupa för vildbin. Har man inte en sån så är man ute.


Majs. Smakar inte bajs

Pumpor. Asså, hur mycket gödsel kan man kräva? Klart mest bortskämda plantan. Dom skulle tydligen "avhärdas". På botaniska betyder det att man sakta ska vänja dom vid att vara ute när man planterar ut dom på våren. Jag tänkte mer "härdas" och behandlade dom som jag behandlar mig själv; bara smack på med kyla och misär så mår man skit i någon vecka innan man vant sig. Ledde till 75%iga förluster.


Märgärter. Jävla bökigt att dom måste ha nått att klättra på och så blåser dom ändå av snöret man lindat dom på. Hur klarade dom sig på stenåldern?Potatis. Tack för att det finns potatis. Lättodlad basföda. Här samodlat med bondbönor för proteinet och kvävefixerandets skull.

 Pumpor utomhus. Sniglarna ääälskar det.

Lilla rödbetslandet. Kom ut här en morgon och fick en kaosdödschock när jag såg att 156 sniglar hade rejv här och hade käkat rent allt utom den lilla plätten i mitten. Innan var det fullt av rödbetor.


En dag ska vi odla all vår mat själva. Några års trial and error till så är vi där :-)
4 kommentarer:

 1. MES! Det hörs på namnet vad man gör med dom där sniglarna, mördar. Det är ok att flytta dom till en annan ort OM annan ort är någon sverigedemokrats trädgård. Nu har nog dom inga trädgårdar med grönsaker för dom äter endast kebab, pizza och annan svensk husmanskost utan grönsaker.
  Alltså återstår bara att -KILL.
  I övrigt framstår du som en hård och avhärdad triathlet, men lite mesighet kröp fram här.
  Kör hårt / Crister

  SvaraRadera
 2. Äntligen en trädgårduppdatering! som jag har längtat hela försommaren. Oväntat mycket problem med odlingsresultatet dock, efter allt slit och släp under året. Kanske lite överdrifter i Filles skryt om hur mycket han har grävt i och för sig.. Tråkigt det här med mördarsnigeleländet, men om du vill veta det så finns det faktiskt en naturlig fiende för de slemmiga krypen: Myskankan! fast man får nog svälta en sån rätt rejält innan de blir någorlunda effektiva mot sniglar, och det är kanske inte heller ok i din värld förstås, eftersom det också är mord. Alternativt hyr du in Lillkötta som gränspolis till trädgården i några nätter, kanske i kombination med en myskanka, så kommer de nog att sluta visa sina slemmiga plyten ett tag.

  SvaraRadera
 3. Christer: Har svårt att vara hård mot djur, även de ryggradslösa varianterna, men får väl HFTU...

  Greven: Skulle jag visa en före bild hur det som nu är trädgårdsland såg ut för ett år sen hade du blivit så imponerad att du ramlat ur husvagnen :-)

  SvaraRadera
 4. Hönsskit är vad du ska gödsla tomaterna med!
  Lycka till!

  SvaraRadera