tisdag 17 juli 2012

Sjuk av vaccination?

Jag skrev förra inlägget med lite halvt uppgiven ironi där jag bad bloggläsarna om tips vad jag skulle göra med min orkeslöshet/muskelvärk. Det är därför jag blir lite rörd över hur många som kommer med uppriktiga tips och idéer vad jag ska ta mig till. Ni ska veta att jag tagit alla tips i beaktning. Många tror på överträning men jag är ganska säker på att det inte är det. Efter många år i branschen vet jag hur det känns i kroppen när jag övertränat mig och så känns det inte nu. Eller så är det bara min egen hybris som hindrar mig från att inse fakta...

Vad jag istället tror att jag fått är biverkningar efter att ha vaccinerat mig mot TBE för snart en månad sen. Grejen är att värken och sömningheten kom två dagar efter att jag fått vaccinationssprutan. På FASS hemsida kan man läsa att just muskel- och ledvärk och plötslig sömnighet är biverkningar av TBE vaccinet... Rent generellt är jag ganska tveksam till vaccinationer, åtminstone om det gäller en sjukdom som det är ganska osannolikt att man ska få. Många glömmer nog att väga fördelarna med ett vaccinationsskydd mot nackdelarna med biverkningar. I mitt fall sökte jag för några ringformade hudutslag eftersom jag var lite orolig att det var borrelia. Borreliaprovet var negativt men på vårdcentralen kom sen frågan om jag var vaccinerad mot TBE, den farligare versionen av fästingsjuka, upp. Väger man sen in att jag snittar typ en fästing/dag så kändes det som ett bra beslut att bespruta sig. Får man vara efterklok så hade jag nogit tagit vaccinet ändå men kanske under off-season istället.

Svårt det där med vaccinationer. Jag har vistats ganska länge i både Afrika och Indien helt naturell dvs utan sprutor men är tveksam om det är helt rätt. Allt ställs på sin spets när man får barn och båda sönerna får hela vaccinationspaketet, kanske mest för att det är det som är default. Kör man på defaultläget så riskerar man ingen kritik från pöbeln, bara medömkan. Ve den som avviker för normen säger bara. Vem vill ha en helsida i Aftonbladet om hur man gjort sitt barn sjukt i mässlingen genom att skippa vaccinationen även om den risken är minimal? Inte många rubriker skrivs om föräldrar som gett sina barn vaccin som dom fått svåra biverkningar av.

Ok, sista två dagarna har det känts lite bättre och jag ska försöka återgå till träningsrutinen. Hoppet lever om några tävlingar till i sommar.

4 kommentarer:

 1. Herd immunity (flockimmunitet?) är ett (socialistiskt?) argument för vaccination också. Hur man värderar eventuellt minskad spridning i befolkningen är nästa fråga. Men visst är vaccination svårt. Speciellt eftersom de positiva effekterna inte alls är lika uppenbara som de biverkningar som kan förekomma.
  No offense,'men som anonym läsare utan att veta något om dig har jag mycket glädje av dina tokiga idéer och experiment, men jag har många gånger tänkt att filip är en kille som satsar friskt och snart går in i väggen på ett eller annat sätt. Om det du skriver på bloggen stämmer låter det ju onekligen som att du tränar mer, sover mindre och äter svårare än många som blivit utbrända/utmattade/övertränade gjort före dig. Min röst lägger jag Mao på överträning (eller liknande). Hoppas du kryar på dig!

  SvaraRadera
 2. Tillägg: om det är så att du verkligen sovit ordentligt, vilat lagom, ätit bra, levt hyfsat i enlighet med dina livsvärderingar osv är det givetvis mer sannolikt att det inte är överträning/utbrändhet eller liknande enl min åsikt (baserat på bloggen, så det är ju kanske inte direkt en tillförlitlig gissning). Men en kombination av överansträngning/stress eller liknande ihop med en utlösande faktor i form av infektion eller annat kanske?

  SvaraRadera
 3. Anonym: Point taken. Även när jag själv läser min egen blogg så känns den ganska extrem. Kanske lite mer extrem än vad jag egentligen är. Jag tror det beror på att jag bara bloggar när jag gjort något speciellt, som jag tycker är värt att skriva om. Alla stunder av mediokerhet passerar obemärkt förbi :-)

  Ganska intressant med "Herd immunity" som du skriver om, på populationsnivå är det ju inget snack om att vaccination är effektivt. Men för den enskilda individen är det mer tveksamt. Om det är överhöghetens syfte att utrota en sjukdom så ska ju alla vaccineras. Om en enskild individ vägrar så funkar det ju, sjukdomen utrotas ändå och just den enda individen slipper biverkningar. Sen kommer såklart den klassiska "men tänk om alla gjorde så"...

  SvaraRadera
 4. Delar din skepsis mot massvaccinationer - men som gammal nog att ha drabbats av såväl mässling och röda hund som påssjuka, varav den sistnämnda med hjärninflammation som följd, så är jag ändå rätt nöjd med att min egen avkomma är vaccinerad. Är inte vaccinerad mot TBE, men om jag snittade en fästning om dagen skulle jag definitivt "bespruta" mig. Sannolikheten att på sikt drabbas av TBE ser ofantligt hög ut om man vistas i stockholmsområdet...

  SvaraRadera