tisdag 29 mars 2011

Zumba fitness

Idag var jag och klättrade med Love. När vi bytte om råkade jag höra två killar som snackade om träning. Den ene hade tydligen gått sista steget i sin PT-utbildning och talade sig varm om Zumba fitness. Tydligen så kan dom bästa Zumbainstruktörerna bränna 2000 kcal på en timmes intensiv Zumba, samtidigt som det är kul! Om man gått sista steget i sin PT-utbildning borde man veta att energiåtgång och syreupptag är direkt relaterade till varandra. Lite enkel matte: en liter syre bränner ca 5 kcal/min. De fantastiska Zumbainstruktörerna bränner alltså 2000/60= 33.3 kcal/min eller 33.3/5=6.67 liter syre/min. I en timme! Kan tänka mig att Björn Dählie i absolut toppform kunde matcha den siffran i en timmes all-out körning på skidor men jag har svårt att tänka mig att han tyckte det var kul samtidigt. Han brukade ju alltid ligga och vrida sig i snön efteråt...Nästa år blir det Zumba under hela försäsongen tror jag. Killarna i omklädningsrummet må vara förlåtna men till jul får nog tomten kommer med ett ex av PO Åstrands "Textbook In Work Physiology"Kul ska det va!!!

9 kommentarer:

 1. Det är helt klart zumba som gäller. Körde mycket zumba 1996 därav mina framgångar i orientering på 5000:dels karta...//Svärd

  SvaraRadera
 2. Jävligt sällan övningar på 1000kcal/h är så himla roligt, allt så kul är det ju men man njuter ju inte :)

  SvaraRadera
 3. Fan vad grym du är dr. Phil. Du bara krossar de där Zumba-dansarna med din överlägsna fys.vetenskap..

  SvaraRadera
 4. Greven: Jag brände upp myror med förstoringsglas när jag var liten också...

  SvaraRadera
 5. På tal om att höra samtal i omklädningsrum. Tycker det är kul när två lönnfeta killar som nyss varit inne på gymmet sitter och häver proteindrink och snackar om dieter hit och dit för att få ut så mycket som möjligt av träningen. Till saken är att jag såg när de "tränade" och det var mest att sitta vila såg det ut som ... :)

  SvaraRadera
 6. Haha! Man ser ju helt klart att Zumbarna kör hårdare! Du kanske bara är avis på deras kapacitet?

  Själv tror jag mig ett par gånger ha legat på 50% av Zumbanivån i ungefär en timme; det var rätt tufft, för mig som vardagsmotionär. Borde kanske pröva å Zumba lite; tänk om jag kan dubbla min kondition, det vore något!

  SvaraRadera
 7. Jag har sett två tvillingar i brandgul karottfrisyr 55+ simma på GIH-badet. Deras pace var runt 4 minuter per längd - i GIH-badet. Alltså betydligt långsammare än badboll på drift. Den ene sa på E-rik stockholmska: "Simning är fanimej den bästa sporten" Den andra svarade "Aaaa" Den förste sa: "Det är så bra för man blir ju inte ens trött!"

  SvaraRadera