lördag 2 juli 2011

Underbart=kort

10 dagar med träning hann jag med innan comebacktomten visade sig. För er som inte är insatta så är comebacktomten han som kommer och jävlas med den som försöker träna ikapp för snabbt efter ett uppehåll. Ingen skada men någon form av feber/infektion som jag drog på mig när jag simmade i den kloakluktande Sicklasjön. Jag brukar försöka undvika att svälja vatten när jag simmar men drog i mig ett par kallsupar när jag körde panikträning mellan några intervaller. Kände mig lite halvt illamående efter det passet men hade bokat in backintervaller med Kicken och Roger på kvällen och att tokmaxa uppför en skidbacke gjorde väl inte saken bättre direkt. Fick värsta frossan när jag kom hem och sen kom febern som ett brev på posten. Fyra vilodagar som straff.

13 kommentarer:

  1. Panikträning? Behöver man träna på det? Hur då?
    /Per

    SvaraRadera
  2. Dum fråga. Övning ger färdighet. Nästa gång det är dags för panik kommer alla andra se ut som komapatienter om de är i samma rum som Filip.

    SvaraRadera
  3. so you got sick from swimming in Sicklasjön? Big surprise..

    SvaraRadera
  4. Per: Jag fick någon form av panik förra året när jag simmade ensam i öppet vatten efter ett långt cykelpass. Energinvån var låg och när jag fick en kallsup så tappade jag lägesuppfattningen lite i det kalla vattnet. Insåg att jag var ensam, det var långt till land in enrgi var slut och jag blev rädd. Efter den incidenten har jag alltid haft en krypande känsla i kroppen när jag simmar långt från land. Ungefär som i en skräckfilm när stråkmusiken börjar när någon går ner i en mörk källare. Som med allt annat är det Fight Fire with Fire som gäller (i detta fallet kallas det kognitiv beteende terapi KBT). Jag brukar köra några hårda intervaller för att få lite andnöd, sen av med simglasögonen, dyk ned ett par meter, skaka kraftigt på huvudet så jag tappar orienteringsförmågan, simma upp och repetera några gånger.

    SvaraRadera
  5. På riktigt? Det låter...hmmm...som att det finns roligare saker att göra.

    Orkar du förresten förklara det där med mmmol/L som nämndes i förra inlägget?

    SvaraRadera
  6. Ajaj, krya på dig!
    En annan sak: Jag och en bekant pratade om huruvida det är bra att t ex starta ett 400 m löplopp eller 100 m fritt-lopp på vilopuls eller en viss arbetspuls. Vi gaggade hit och dit men kom inte fram till något vettigt egentligen; har du någon mer vetenskaplig bas som kan förespråka det ena eller andra?
    /Patrik Merup

    SvaraRadera
  7. milonjic: mmol/L (mM) är enheten man brukar använda när man snackar om laktat/mjölksyra i blodet. För några år sedan var det poppis att man skulle ligga så nära 4mM som möjligt på all träning. Därav det nördiga skämtet från Frida...

    Patrik: Tror faktiskt inte jag fattar frågan riktigt. Om du formulerar om den kanske jag kan göra ett försök...

    SvaraRadera
  8. Hej igen, förlåt att jag var otydlig,
    så här menar jag: Om jag t ex ska springa ett tävlingslopp säg 800 meter som är rätt hög belastning från start så vill jag vara uppvärmd så att jag inte sträcker mig etc. Jag vill dock även vara lite "lätt flåsig" efter några stegringslopp e dyl precis innan start då det "intuitivt" känns som om jag då inte direkt drar på mig syreskuld. Att ha kört stenhårt innan start och ha mjölksyra redan då är såklart illa men att vara HELT oförberedd känns inte heller lämpligt. Har du någon mer vetenskaplig ansats mot vad som är lagom? Skulle t ex simmarna som efter inmarsch och presentation måste vara nere på i stort sett vilopuls, vinna några hundradelar på att köra upphopp på startpallen (!) för att komma upp i säg 130-140 i puls?
    Jag kan svlutninsvis tillägga att jag utöver mina grubblerier kring idrottens minsta beståndsdelar betraktar mig som fullt frisk;-)
    Tack för svar!
    /Patrik

    SvaraRadera
  9. Patrik: Inte lätt det där. Har inget vetenskapligt att erbjuda, tror du är ganska nära sanningen i din analys. Helt vilad och kall är självklart dåligt, likaså att redan innan ha dragit på sig en massa syra. En anekdot är att den norske 5000-löparen Marius Bakken brukade köra 3-4 km tröskel bara någon minut innan sina tävlingar för att ha det aeroba systemet i full fart. Själv tror jag nog att det är bättre att vara på gränsen till för hårt uppvärmd än tvärtom.

    SvaraRadera
  10. Appropå mjölksyra dårå.. finns det något sätt att motverka mjölksyrabildningen i musklerna? Käka bakpulver, funkar det eller är det bara ett ovetenskapligt påfund?

    SvaraRadera
  11. Greven: Först och främst så finns bara möjlksyra under en försvinnande kort tid efter att det bildats. Njölksyra har väldigt lågt pKa och jämviktas snabbt till laktat och vätejoner. Mjölksyra eller laktat verkar ha väldigt lite med trötthet att göra, däremot sänker vätejonerna pH-värdet i musklerna och kan möjligen bidra till den trötthet man upplever när man kör hårt. Käkar man sen bakpulver innan hård ansträngning kan en del av karbonatjonerna regaera med vätejonerna och bilda koldioxid och vatten och inte sänka pH-värdet lika mycket. FInns en del som tyder på att det funkar ffa vid intervallträning. Verkar svårt att undvika att det sabbar magen ganska rejält tyvärr.

    SvaraRadera
  12. Hahaha, vilket gott garv åt detta,känner igen scenariot! :-) Och kul att ha "hittat" dig igen. Har saknat Sub 2 bloggen.
    Ha det gott! :-)
    /Peter

    SvaraRadera