torsdag 8 september 2011

Ö till Ö- the experience

Ö till Ö slutade i moll för min del. Förutsättningarna såg riktig bra ut, med ganska blåsigt väder men varmt i luften och 15-16 grader i vattnet. Min lagkompis Aquaman lyckades övertala mig att ta en kortkort våtdräkt vilket skulle göra oss snabbare på löpningarna. Redan på första simningen kändes något fel, jag upplevde att vattnet var iskallt trots att andra verkade helt oberörda. Efter bara en kilometer simning får jag ordentlig kramp i låren och för varje simning blev krampen värre och värre samtidigt som jag blev mer och mer nedkyld. Efter en 1000 meters simning känner jag att detta är ganska nära gränsen för vad jag klarar köldmässigt. Vi har då kört på i 6 timmar och energinivåerna börjar sjunka. Jag berättar hur det ligger till för Aquaman och ber om högsta tempo på en exponerad 1400 meters simning för att jag inte ska frysa häcken av mig. Halvvägs genom den simning känner jag mig alldeles för kall och har bara någon form av kippande andning. Ön vi ska till känns som en prick i horisonten. Inte mycket att välja på mer än att simma på. Efter bara några minuter till känns det nästan outhärdligt och jag försöker vinka till en av sjöräddningens båtar men han missuppfattar mig och kör där ifrån. Med några hundra meter kvar känns det riktigt farligt och plötsligt sprutar adrenalinet ut i kroppen på mig, känns som en enorm kick och jag bara simmar på. Ganska snart rinner dock adrenalinet ur mig och det känns som jag skulle kunna ge upp och sjunka till botten hur lätt som helst. På något jäkla vänster tar vi oss ändå fram till ön. När vi ska ur vattnet kan jag inte röra benen. Kramp överallt. Filmklippet nedan slutar när Aquaman får upp mig ur vattnet. Därefter har jag en minneslucka på 15 minuter och enligt Aqua har jag legat i något form av skakanfall i en klippskreva. Bara att ta brytbåten hem. Credit till alla som genomför Ö till Ö, det är de jobbigaste man kan göra på svensk mark. Detta var mitt tredje lopp och första gången jag får bryta. Precis så tufft som det ska vara.

www.youtube.com/watch?v=yHeBJx17zyk

Filmat av Mattias på Swedish Mountain, kommer en längre produktion på TV4sport senare i höst

Ingen aning varför det gick som det gick men har två gissningar:

-Jag var sjuk veckan innan racet men kände mig någorlunda frisk på startlinjen, kan ha varit det som försvagat mig.
-Jag har tappat 3 kilo de senaste 4 veckorna pga den höga tränings- och arbetsbelastning. Fett värmer, senor och muskler inte lika mycket.

Extremt nice att Antti och prefix-Björn äntligen fick stå på pallen dock!

5 kommentarer:

 1. Usch, såg otäckt ut det där. Hoppas du mår bättre.

  Länken blev lite fel: http://www.youtube.com/watch?v=yHeBJx17zyk

  /Pär

  SvaraRadera
 2. Viktor Milonjic9 september 2011 14:57

  Himla trist att det blev som det blev, samtidigt skönt att du inte fortsatte och fick det där anfallet mitt under nästa simning. Huuuh.

  Det känns som att jag hade letat upp den där båtbesättningen och levererat en lårkaka av aldrig tidigare skådat slag.

  Hos mig fungerar inte länken till klippet, bara då du vet.

  SvaraRadera
 3. Youtube klippet fungerar inte!?

  SvaraRadera
 4. Länken fixad!
  /Filip

  SvaraRadera
 5. Tycker helt klart att det låter som att du säger "få'n öl" 1:15 in i filmen när du ligger där och skakar på stenen.

  SvaraRadera