onsdag 16 november 2011

Dax för MTB

I måndags körde jag bakom saltbilen på morgonrundan. Salt har ju flera fysikaliska funktioner, alla hatade av cyklister:

* Saltet fungerar som ett slipmedel och nöter snabbt ut alla rörliga delar på cykeln.
* Saltet smälter snön men när det sen blir riktigt kallt innebär det bara djupa isspår på vägarna vilket omöjliggör cykling
* Saltet sänker fryspunkten för vatten och gör det fullt möjligt att bli nedstänkt och genomsur av vatten som är ett par minusgrader
* Alla svarta plagg blir snabbt zebraflammiga

Händelsen i kombination med en punktering fick mig att ställa in tempocykeln för vinterförvaring och ta fram MTBn. Mina rundor på morgon och kväll brukar ta i runda svängar 2h. Kanske 2h 15min om jag är trött. Med MTB tog det 2h 32 min när jag tryckte på så hårt jag kunde. I slitet tillstånd 2h 50 min. Den dagliga cykelträningen har ökat från dryga 4 timmar till 5 och en halv timme...

Sen springer jag en liten sväng i Hagaparken på luncherna också, om någon vill hänga på är det bara att säga till!

Annars har jag inte så mycket att komma med. Jo förresten, att cykla långt till och från jobbet är fortfarande kul även nu när det är mörkt 100% av tiden. Bara att kasta sig ut, yla lite mot månen och ge sig iväg. Det som är viktigt är att ha en sjukt välplanerad och disciplinerad morgonrutin. Jag har en checklista jag följer för att inget ska skita sig här:

- Alla kläder, både för träning och civila, ska var packade eller torra och framlagda så att det bara att hoppa i och ge sig iväg.
- Ved till spisen ska vara framlagd, likaså tändved och tändstickor.
- Kaffemaskinen ska vara laddad, man ska bara behöva trycka på knappen.
- Medan kaffet svalnar till drickbar temperatur fixas påklädning och tandborstning
- Drickaflaskan ska vara diskad och stå upp och ner för att torka brevid spisen
- Om man punkat eller haft annat mekansikt strul ska detta vara fixat kvällen innan.
- Gröt ska vara kokad, blandad med frukt och läggas i tre små påsar i kylskåpet. Gröten inmundigas kall under tiden man trampar.
- Väderprognosen får under inga omständigheter tjuvkikas på. Devisen är att varje dag är en gåva med sin egen uppsättning av överraskningar. Dessutom går vädret inte att påverka.

2 kommentarer:

  1. Haha, underbar läsning!

    SvaraRadera
  2. Något annat än salt som sliter på en tempocykel är att bygga på en pakethållare och cykla runt med 15 kg packning. Förutom att man vinglar som fasen och att däcken slits som om man cyklade i 125 km/h i snitt kommer punkteringarna som ett brev på posten. Två punkteringar på två veckor jämfört med noll punkteringar på fem månader innan dess borde väl vara bevis för att det finns bättre däck för ändamålet än tubdäck av dyr tävlingsmodell.

    SvaraRadera