Jag tog mig ändå i kragen och gick ut och plockade mer slånbär igår, de 14 literna saft vi gjorde för två veckor sen är nämligen redan slut. Slånbärssaft är helt klart överst på tycka-om-listan just nu, den är kärv, syrlig och lagom vuxen i smaken. Något för finsmakaren. Hittade en metodbeskrivning i en gulnad Hemmets Journal:
* Plocka slånbär efter några nätters frost, 2 liter slånbär ger 1 liter färdig saft
* Skölj och rensa bären men låt kärnorna sitta kvar.
* Koka upp en gång och låt sen stå i ett dygn i rumstemperatur
* Koka upp igen och ställ i kylsåp i tre dygn.
* Sila bort bären med silduk
* Tillsätt socker efter smak (mycket!)
Med tanke på den blåsvarta färgen borde det finnas vansinniga mängder antioxidanter i slånbär, så ta det lugnt!
Se och häpna, en bild!
Passa dig för fläckar. Vår kulörta aroniasaft ger formeln:
SvaraRaderaEtt Spill = En Bordsskivemålning.