tisdag 10 juli 2012

Värsta sämsta

Kroppen missköter sig. I ren desperation vänder jag mig nu till mina kunniga läsare och hoppas någon kan ställa diagnos. Symptombilden:

- Idiopatisk attackvis sömnighet när jag minst anar det
-Kroppen känns riktigt bra de första 15 minuterna på varje träningspass
-Kan omöjligtvis få upp farten över tröskel i någon gren
-Muskel/ledvärk om jag pressar för hårt. Typ i nacken, skuldror och knäna
-Blir otroligt sömnig (!) av att köra distans mer än 30 minuter
-Ringformade utbuktande utslag på huden på armarna.
-Symptomen smög sig på sista veckan inför Säter när jag släppte på träningen så någon form av vällevnadssjukdom är ej uteslutet
-Näst sista veckan innan Säter sprang jag 12x1000 med 30sek vila på 3.27 i snitt. I förrgår gjorde jag 3x1000m med 2 min vila på 3.54 och då var jag ändå mycket tröttare än efter 12x1000...

Även botgörande övningar mottages tacksamt.

Surt som kaustiksoda att drabbas av detta mitt under säsongen. Det känns inte lockande att plocka fram MTBn och börja grundträna fram och tillbaka till labbet i 11 månader till i väntan på nästa säsong... Eller så är detta släpande av stenar uppför Hades sluttningar som är min lott i livet.

Tre positiva grejor med att ha en kass kropp:
-Jag hittar mycket kantareller när jag går hem efter att ha behövt avbryta träningspass
-Jag får tid att rensa ogräs i grönsakslandet
-Jag får en försmak av livet som 85-åring

Hejdå

12 kommentarer:

 1. Låter som överträningssymptom, va? Ta en vecka helt utan löp och cykel. Simma istället 5-6 lugna teknikpass (<1h) utan prestationskrav.

  Om du hittar FÖR mycket kantareller så tar vi tacksamt emot sånt. Men kantareller kan man inte få för mycket av :-)

  SvaraRadera
 2. Kan ju vara överträning. Googla lite på det så ser du om det stämmer in. Det känns visserligen lite flummigt med överträning men just symptomen med plötslig trötthet verkar vara genomgående.

  SvaraRadera
 3. Ringformade utslag...det låter som något jag hade för några år sedan och som då orsakades av pollen (trodde läkarna). Nässelutslag sa de att det hette. Har inte haft det sedan dess, trots lika höga pollenhalter varje år.

  Att det skulle ha haft någon som helst påverkar på prestationsförmåga kan jag inte minnas, men då tränade jag mest på gym och aldrig längre än 45 min.

  Hoppas det ordnar upp sig.

  SvaraRadera
 4. Skittråkigt, som nybliven och lätt överentusiastisk marathonlöpare lider jag med dig. Du verkar ju ha uteslutit TBE och Borrelia, iaf i förra inlägget. Däremot kan man ju inte bli immun mot svinkoppor så det kan ju vara nåt att tänka på. Kossorna brukar man ju kunna få revorm av, men det hade väl säkert fabbror doktorn koll på.
  Lycka till med diagnosen
  /Johan

  SvaraRadera
 5. Alla: Bra förslag. Ringorm hade sonen men mina utslag, som såg exakt liakdana ut, var tydligen något annat. Överträning är uteslutet, symptomen började när jag för första gången på flera månader loggat mindre än 10h träning på en vecka.
  Stefan: Jo, man KAN få för mycket av kantareller. Hittade två bärkassar fulla för något år sen. Kunde inte äta kantareller på ett par år efter det :-)

  SvaraRadera
 6. En triathlonsäsong stängs men en surfsäsong oppnar sig. Nu har du äntligen tid att testa wakesurfing efter Vaxholmsbåtarna.

  SvaraRadera
 7. Mitt förslag är att du kollar borrelia igen. Det verkar ligga närmast till hands. Sen behöver ju inte utslagen ha något med tröttheten och värken att göra. De har kanske kommit som en bonus för att du har nedsatt immunförsvar.

  SvaraRadera
 8. Eftersom det känns bra de första 15 min så satsa på 5000m! Sverige behöver verkligen nån som kan sätta etiopierna på plats,12,37 ska inte vara omöjligt för dig med din grund!! (och träna som Sara Wedlund,aldrig längre än 5km på träning,(inkl uppv o nerjogg), då slipper du att riskera överträning och får mkt tid över till familjen:-)

  SvaraRadera
 9. Wilson: Tack för tipset, ska bara byta ut mitt DNA först :-)

  SvaraRadera
 10. Vad du än gör, uteslut inte överträning bara för att du loggat mindre träning veckan innan symptomen började.

  SvaraRadera
 11. Överträning och ringorm tänkte jag, men det är det ju inte säger du. Borrelia då kanske, för ledbesvär och ringformade utslag kan man väl få utav det. Men vad vet väl jag, som inte är läkare. /Alva

  SvaraRadera
 12. Patrik Merup17 juli 2012 00:46

  Ajaj, riktigt trist Filip. När jag höll på var det just att bli skadad eller plötsligt orkeslös som var det största traumat. Jag hade ett knep för svackor som man inte fick grepp om som jag fick av en Etiopisk storlöpare: Börja med att vila HELT en vecka. Börja därefter om och jogga två km dag 1 och om det känns bra så dubbla detta dag 2, dubbla dag 3 och återgå sedan successivt till normal träning. Om det inte funkar så dubbla vilan och gör sedan om proceduren.
  Vi västerlänningar har på gott och ont ett väldigt "mekaniskt" synsätt på träning. T ex Etiopierna menar mer att man inte kan eller behöver förstå vad det är för fel men att man måste lyssna på kroppen. Detta sunda synsätt tilltalar mig och hjälpte mig upp ur svackorna.
  Lycka till och hoppas att du snart glatt tränar mer än du borde!

  SvaraRadera