onsdag 9 juni 2010

Nu så

Ok, idag finns det lite energi över till att blogga. Som jag skrev så är allergin nu mycket bättre och så länge jag inte är långt ute i buskarna och härjar så klarar jag mig undan med lite rinnsnuva. Med bara 45 dagar kvar till Ironman Switzerland och Hawaiikval så känner jag ett starkt behov att ta igen missad träningstid och kör nu så hårt tygeln (läs; muskelfästet till hamstringen) håller. Denna veckan siktar jag in mig på att göra så mycket träning som möjligt i min tävlingsfart, hoppas på 30 timmar, nästa vecka blir det mer intensitet och så kommer det rulla på. Ett pass som bör nämnas var ett testcykelpass om 10x10min på min IM-intesitet med tomma glykogendepåer, fruktansvärt jobbigt och man vill bara rånmörda livet av sig hela tiden. Konstigt nog känns det ändå nästan alltid bättre och roligare när jag tränar hårt än när jag tränar i mellanmjölksregistret. Idag två distanspass löpning där jag smet iväg till IP tidigt på morgonen för att köra några progressiva tusingar med joggvila för att bygga upp en trötthet i musklerna innan det riktiga distansnötandet började. Inget pass är i sig så imponerande men den accumulerade tröttheten och belastningen tar ut sin rätt. Bonus är att jag slutspurtar akademiskt och ska skicka två artiklar innan semestern börjar så jag håller mig aktiv där också.

Triathlonförbundet har tagit en del av sitt förnuft tillfånga och bestämt att SM på olympisk distans (1500 simning- 40km cykel - 10 km löpning) i år är i icke-draftingformat vilket innebär att man får inte fuska och cykla i klunga vilket gör tävlingen till en riktig idrott igen. Ni kommer alltså få se Filip på startlinjen i år. 11 juli går tävlingen av stapeln. Därefter en kort hårdträningsperiod och sen då Ironman Switzerland den 25 juli. Efter ett mycket moget beslut har jag även bestämt mig för att köra Järnmannen i Kalmar bara 138 timmar senare, alltså den 31 juli. Ska bli sjukt spännande att se hur kroppen reagerar på att köra 2 Ironman på så kort tid. Ibland funkar inte kroppen som man tror och det är inte omöjligt att det kommer gå alldeles galant. Eller så kraschar jag helt. Livet och framförallt den svenska triathlonsäsongen är för kort för att tacka nej till och det gäller att ta vara på tillfällena som ges. Därefter förhoppningsvis "Ö till Ö" i september och med lite flyt även Hawaii i oktober.

En ny sport som jag fått upp ögonen för tack vare en kollega är fridyking eller hålla andan på ren svenska. Med vissa knep och förberedelser har jag förbättrat mitt "hålla andan rekord" ordentligt och noterade nyligen 5 min 16sek utan luft. Skum känsla. Pinsamt dåligt enligt kollegan som fixar 8min 12sek. Här kommer ett tjusigt filmklipp på en som är aningen bättre än jag:

8 kommentarer:

 1. Grymt cool film. Lycka till i sommar!

  SvaraRadera
 2. Tja! LKs gamla vapendragare från FJS här. Skönt att se att du kommit igång med bloggandet om än inte lika frekvent som i förra, men ja, det är bra!! Hursom, tänkte höra en snabbis om vad du tror (om du har tid förstås, för efter att ha kikat på dina effektkurvor från förra bloggen verkar du ha koll så det vore sjukt intressant att höra vad du tror). Det är så att vi gjorde tester på idrottsmedicin idag på ergocykel.

  15 x 60s intervaller (400w) med 60s aktiv vila (200w). Totalt 30min + 10min uppvärmning.

  Detta resulterade i en snabb laktathöjning redan efter 5 intervaller på 9,4mM vid 10e intervallen strax över 10
  mM och 15e 12,4 mM. Puls 160 vid början av intervallerna med en startpuls på 180 sista intervallen.

  En rätt högt uppsatt skidtränare som var med under testet säger att kurvan blir som den blir eftersom jag har dålig grundkondition. Hög effekt men låg kapacitet. Är absolut inte elittränad men ändå rätt okej tränad.

  Det jag funderar över är att om man inte skulle forcera fram en sådan laktathöjning hos de flesta, även om de är väldigt vältränade med hög belastning. Eller skulle kurvan se annorlunda ut?

  Ha det så bra och lycka till med SM + hawaiikvalet! / Andreas

  SvaraRadera
 3. Hej Andreas!
  Intressant och annorlunda test du gjorde på idrottsmedicin. Första frågan är om det var en Monarktestcykel du körde på? Belastningen för en som bara är "okej tränad" är väldigt hög så jag undrar nästan om den stämmer. 15x1min på 400w med 200w vila är ett mycket hårt pass som många tävlingscyklister skulle ha problem att genomföra. Helst eftersom vilan är så tuff som 200w, inte mycket aerob kraft kvar för att oxidera mjölksyran. Din snitteffekt är ändå 300w i 30minuter vilket ingen med "dålig grundkondition" har möjlighet att klara.

  Definitionsmässigt så ska alla belastningar som är tyngre än laktattröskeln höja laktatvärdena intervall för intervall. Om vilan är kortare än 5 minuter hinner man inte transportera bort eller oxidera mjölksyran innan nästa intervall. Nästan exakt så ser det ut för alla, både otränade och vältränade. Men det finns indikationer att elitidrottare som är i riktigt bra form kan komma upp i en steady-state även på belastningar över laktattröskeln. I ett test som du gjort kanske man kommer upp i 8-10 mM och sen håller laktatnivån där under resten av intervallerna.

  Jag läste att Gebreselassie låg konstant runt 15-17mM när han körde 5-minutersintervaller med 3 min vila i sin tävlingsfart på 10000m.

  Ha de

  SvaraRadera
 4. Andreas: Det jag menar är alltså att testledaren nog underskattade din kondition ganska grovt om han säger att du har dålig grundkondis.

  SvaraRadera
 5. Tack!

  Ja, det var en monarkcykel så effekten bör stämma. Ska få köra på deras SRM-cykel i slutet av sommaren och blev föreslagen att köra ordentliga långpass (sub 120 puls) för att få upp grundkonditionen. Får se om det blir någon skillnad men jag är ju rätt tveksam till att jag ska kunna köra aerobt på 400w så laktatvärdet borde bli liknande ändå.

  Har varit cyklist men fick lägga av som junior men som många andra så är det jäkligt svårt att sluta & har tänkte kriga med er i Kalmar nästa år. Så visst tränar jag en del, men inte på elitnivå. Dock med 85kg så är det lättare att producera på cykeln än på löpning, men men, får man ner en träningsmängd som är hälften av din så ska det nog gå!

  Sen var det inte en av testledarna utan en skidtränare som sa det om grundkontitionen. Men han kanske misstog kurvan som en progressiv ökning av effekten (som vid ett OBLA-test), annars vet jag inte hur han tänkt..fast han var med under hela testet..aja, ska dit igen imorgon så då ska jag försöka reda ut det.

  får tack så mycket!
  ha de!

  SvaraRadera
 6. när ska du våga ställa dig på startlinjen på en RIKTIG cykeltävling då? ..och skippa det andra onödiga plaskandet innan samt joggandet efter.

  SvaraRadera
 7. Alf: Funderar faktiskt på att köra något tempolopp framöver. Men åka omkring i klunga i färgglada kläder och mesa sig; ALDRIG.

  SvaraRadera
 8. Örserum går dem 10e Juli, inte den 11e som du skrev... Bara så du inte kommer en dag för sent! :)

  Mvh Ludde

  SvaraRadera