onsdag 5 januari 2011

Brinner fettet i kolhydraternas låga?

Rubriken syftar på en fras som man brukar höra många gånger när man talar om kost/näringslära. Jag tror man syftar på att man behöver kolhydrater för att kunna förbränna fett fullständigt men jag har aldrig riktigt fattat bakgrunden på ett djupare plan. I rak motsats till detta påstående så vet man också att en frisk kropp är väldigt duktig på att bränna den energi som finns lättast tillgänglig, sk metabol flexibilitet. Har man precis käkat en stor portion pasta bränner kroppen mest kolhydrater, har man slafsat i sig en fish and chips så väljer kroppen fett. Ganska behändigt. Så för att nysta i detta gjorde jag ett litet experiment på mig själv igår. På kvällen innan sprang jag 70min snöpulsning på kvällen, bara ett glas vatten efter det och sen gick jag och la mig. Efter en spartansk frukost (lite sojayoggi) körde jag 8 minutersintervaller på cykeln i en timme till jag var helt slut. Med största sannolikhet var mina muskler nu nära helt tomma på glykogen. Sen var jag faktiskt rätt produktiv på jobbet, käkade en lunch gjord på morötter, en halv zucchini, 3dl cashewnötter och en halv dl olivolja. Kolhydratfattigt, fettrikt. Otillfredställande. Precis innan testet kollade jag mitt blodsocker: 3.4mM. Normalvärdet är runt 5mM, gränsen för hypoglykemi är 4mM. Pinkade på en ketonsticka som blev toklila; dvs 15mM eller mer ketonkroppar, dessa bildas i levern när blodsockret blir för lågt, delvis för att skydda hjärnan som bara kan använda socker som substrat.

Testet gick ut på att jag skulle hålla min nuvarande Ironmanfart så länge som möjligt. Cykelformen för tillfället är lite patetisk och jag la mig på 210 watt, motsvarande än cykeltid på ca 5.02h på en platt bana som tex den i Kalmar. Fett och kolhydratförbränning mättes via kalorimetri hela tiden. När jag började närma mig Väggen skulle jag ta en halvliter läsk för att se vad som hände med kolhydrat och fettförbränningen. Om fettet verkligen brinner i kolhydraternas låga borde man se en ökad fettförbänning efter läskintaget. Om den metabola flexibiliteten funkar som den gör i normala fall så borde kroppen känna av den ökade tillgängligheten av socker och växla till kolhydratförbränning.

Resultat?














Som synes i diagrammet ovan så ligger min fettförbränning på ca 430 kcal/h och en halvliter Coca (25g glukos, 25g fruktos ungefär) påverkar inte mitt substratval ett dyft. Jag vet sen tidigare att mitt blodsocker toppar ca 20-25 minuter efter Cocaintag. Anmärkningsvärt är att jag efter 25-30 minuter var rejält låg och fick gräva djupt för att få runt pedalerna. Bara 10 minuter efter Cocaintaget kändes det rejält mycket lättare att köra vidare. Sockerintag under arbete gör inte att jag får mer glykogen i musklerna men jag får upp blodsockernivån till en rimlig nivå. Det verkar alltså som att kroppen gör sitt val av energikälla utifrån hur mycket glykogen som finns i musklerna och inte vad som finns i blodbanan. Detta kan vara väldigt värdefull information för mig och alla som tränar för extrem uthållighet.
  • För att fettförbränningen ska maxas krävs tomma glykogendepåer och kan man inte hålla blodsockret på en rimlig nivå under tiden blir det nära nog omöjligt att hålla uppe intensiteten och slitaget på kroppen/psyket blir stort.
  • Flera vetenskapliga studier tyder på att låga glykogendepåer är viktigt för signaleringen till mitokondriell nybildning och anpassningen till träning i stort. Faktum är att man kan minska effekten av ett visst träningspass ganska effektivt om man kolhydratladdar innan, intar sportdryck under och snabbt fyller på efter!

Om resultaten från mitt lilla test är allmängiltiga så skulle det innebära att ett effektivt sätt att träna uthållighet/fettförbränningskapacitet är att tömma glykogendepåerna med ett tufft pass, käka en kolhydratfattig måltid och sen sticka ut på ett längre distanspass med tomma glykogendepåer men inmundiga kolhydrater under tiden för att kunna hålla intensiteten och humöret uppe.

Man får inte glömma att denna typ av träningen bara är en liten del av en väldigt komplex process. Arbetsintensiteten under detta test var bara 62-64% av VO2max för mig men ändå väldigt jobbigt pga av de låga glykogendepåerna. Så låg intensitet är inte tillräckligt för att stimulera anpassningar till förbättrad lakattröskel eller höjd syreupptagningsförmåga, då krävs intensiteter på 80-100% av VO2max vilket åtminstone inte jag kan få ur mig med låga/tomma glykogendepåer. Min tanke för denna säsongen är att köra 2 eller 3 "tomma" pass per vecka men med intag av kolhydrater under passet. Utöver det kommer jag trycka på med kolhydrater som vanligt för att kunna utföra mer högintensiv träning.

Jag kommer köra lite fler experiment av liknande karaktär och experimentera med olika sockerarter, fettsyror och andra substanser för att se om det finns något sätt att öka fettförbränningskapaciteten. Stay tuned, resultaten läggs upp här på bloggen. Bara för att förtydliga så har träning av fettförbränningskapaciteten ingenting med viktnedgång att göra utan anledningen till att man vill öka sin fettförbränningskapacitet är att en effektiv (inte nödvändigtvis hög) fettförbränning är direkt avgörande för prestationsförmågan när tävlingstiden är längre än 4-5h.

14 kommentarer:

  1. Kul experiment. Hur tror du förhållandet mellan substraten hade sett ut om du haft normala glykogendepåer?

    SvaraRadera
  2. Ironmange: Beror på vad jag käkat innan men min kropp väljer gärna kolhydrater av någon anledning. En normaldag kanske 300 kcal/h från fett och 600 kcal/h från kolhydrater.

    SvaraRadera
  3. Skulle intag av aminosyror, t.ex. BCAA eller EAA före eller under passet (på fastande mage), kunna tänkas ha någon inverkan?

    SvaraRadera
  4. Mycket Intressant. Kul att du fördjupar dig i ämnet.

    Tror personligen helt och hållet på de slutsatser som du skriver här.

    Ashkan (Triathlet)

    http://impossibleisnothing.blogg.se/

    SvaraRadera
  5. Zandra: Intressant tanke, BCAA har man kollat på men inte sett något särskilt angående substratval. EAA tror jag inte någon testat, jag ska göra ett test på mig själv vid tillfälle!

    SvaraRadera
  6. Spännande, ser fram emot att läsa om resultatet. Angående BCAA, finns det väl teorier som säger att det kan motverka mental trötthet. Om det stämmer, borde det ju åtminstone kunna påverka upplevelsen av passet och ev hjälpa till att upprätthålla intensiteten.

    SvaraRadera
  7. Filip: det här är varför jag inte bloggar längre. Du vinner på KO med hundra noll; när Filip bloggat stannar triathlonsverige osv, osv. Tur för min självkänsla att jag kan spöa skiten ur dig på banan åtminstone :)

    SvaraRadera
  8. ...och det utan att vara mediamogul med egen youtubekanal eller är hipp bloggare på lämplig portal.

    Respekt.

    SvaraRadera
  9. Johan och Katarina: Ni är FÖR snälla...

    SvaraRadera
  10. Filip: det var efter en halv flaska rödvin jag skrev det där, jag menar det ungefär till 72% bara. Så du har rätt, det var för snällt.

    SvaraRadera
  11. Johan L: En halvflaska rödvin? Tänkte på vilken förebild du är för alla ungdomar som har posters av dig på sina pojkrum. Det gäller att signalera gröt, blåbärssoppa och oskulden i behåll till 100%.

    SvaraRadera
  12. Hejsan
    Hinner verkligen kroppen ta upp något av colan du dricker innan du slutade cykla? En annan bloggare skrev en sammanställning om effekten av att bara skölja munnen med sportdryck istället för att svälja, kolla här: http://traningslara.se/skolja-munnen-med-sportdryck-for-prestationsforbattring/

    Vad tror du i saken?

    Är det dessutom inte så att blodsockerhalten egentligen är ganska konstant även när man i normalt språkbruk pratar om att det är lågt?

    Tomas

    SvaraRadera
  13. Jag maxar blodsockret ca 20 minuter efter colaintag så skulle jag sett något borde mitt protokoll räcka. Har hört om att skölja munnen med sportdryck och tror nog det ligger något i det. Jag kände effekt redan 5 minuter efter jag druckit colan och tydligt efter 10 minuter. På så kort tid har det inte hunnit hända så mycket bed blodsockret. Så någon form av feedback direkt från munnen lär det finnas.

    När man snackar om att man har lågt blodsocker mot slutet av en lång arbetsdag eller när man kört bil i några timmar så stämmer ofta inte det. Trötthet är ju inte synonymt med lågt blodsocker. Men under ett tömningspass eller om man idrottar med låga glykogendepåer så sjunker blodsockret som en sten om intensiteten är någorlunda hög.

    SvaraRadera
  14. En liten tanke: Eftersom du skrev
    "Om resultaten från mitt lilla test är allmängiltiga så skulle det innebära att ett effektivt sätt att träna uthållighet/fettförbränningskapacitet är att tömma glykogendepåerna med ett tufft pass, käka en kolhydratfattig måltid och sen sticka ut på ett längre distanspass med tomma glykogendepåer men inmundiga kolhydrater under tiden för att kunna hålla intensiteten och humöret uppe".

    Sannolikt är ju glykogenet i levern på låga nivåer också, vilket borde innebära att glukosen och fruktosen hamnar där först.(?)

    Därmed borde man kunna inleda intaget av kolhydrater innan obehagen av lågt blodsocker uppstår?

    Det blir en intressant jämförelse med att träna före frukost, vilket ju innebär påfyllda depåer i musklerna, och således utebliven effekt på fettbörbränningskapaciteten. Eller uppnår man någon effekt där också tror du?

    SvaraRadera