tisdag 1 februari 2011

Dessa senfästen

Har jagat runt efter en tid för magnetröntgen eller ultraljud för mitt onda knä. Igår kom domen från farbror doktorn; partiell bristning i fästet till patellasenan. Enligt gängse praxis finns inga alternativ till en seg rehabplan som stavas 3 veckor med helvila följt av 12 veckor med eccentrisk träning, voltaren, successivt ökad träning och stödförband runt knäet. Löpning och cykel är uteslutet tillsvidare. Då ska vi se. 3 veckor vila, då är vi i slutet av februari, sen 12 veckor rehab på det så ska jag vara igång igen i mitten av maj...

Jag har på känn att det är något som är väldigt fel med hela rehabprocessen. Med 3 veckor vila så kommer jag vara svagare än någonsin i samtliga kroppens muskler och fästen. Eccentrisk styrka och isning kan jag gå med på men reducerad träningsmängd eller vila är uteslutet. Förnekelsens makt är stark. Det måste ändå vara en balansgång mellan att stimulera senan maximalt mot att dra loss hela fästet? Målet är trots allt att vara tillbaka i full träning så snart som möjligt, inte enbart att bli symptomfri.. Jag började redan igår: 3x15 djupa eccentriska knäböj, ass to the grass, följt av löpning där jag kom hela 600m innan det blev outhärdligt. Kanske kan jag springa några meter längre idag? Generellt sett tror jag att begränsningen att träna under smärta framför allt handlar om mentala tillkortakommande. Visst, smärtan indikerar en viss funktionsnedsättning men samtidigt gäller det att våga belasta skadedelen till precis under bristningsgränsen för att stimulera maximal tillväxt och komma tillbaka så snart som möjligt. Ni som är skadade men inte själva vill testa att träna er genom skadan kan ju följa mitt uppgång eller fall här på bloggen. Om inte annat så får jag chans att förbättra mig i simningen ;-)

4 kommentarer:

 1. Ta kontakt med Carl Askling, finns på Feelgood östermalm tror jag. Bästa sjukgymnasten på området. Inte ska du behöva vila i 3 veckor.
  Rehaben av pattellarsenan görs bäst med upphöjd häl och lodrät rygg för maximal belastning på senan. Gärna upp på två ben och ner på ett.

  SvaraRadera
 2. Hur gör man excentriska knäböj? Hade du någon som hjälpte dig upp med stången igen, eller lämnade du den i powerracket och kröp ut efter varje rep?

  SvaraRadera
 3. Ironmange: Tackar, har testat upphöjd häl, det biter bra vill jag lova!

  Zandra: Bara onda benet på vägen ned, båda på vägen upp!

  SvaraRadera
 4. Jag vill se Spenat krypa ut under 250kg i powerrack, ja ja ja! Grymt manligt. Med rakade ben och magtröja. Ja ja ja!

  SvaraRadera