tisdag 22 februari 2011

FFWF

Fight fire with fire. Ont skall med ont fördrivas. Det har nämnts förrut men kan nämnas igen. Repetition är kunskapens moder. Mitt 15 kilometers revanschpass med ryggsäck i djupsnö hade en positiv effekt på patellasenan. Hade väldigt ont under passet och timmarna direkt efter var inte heller så roliga. Vilade från löpning dagen efter men kunde sen följa upp med 13km i lördags och 14 nya friska km i söndags. Mirakulöst nog med betydligt mindre smärta än tidigare. Om jag summerar min rehab så tog jag ett bra beslut att inte lyssna på läkare eller sjukgymnaster utan fortsätta träna så mycket som möjligt på det.

För nästan exakt 3 veckor sen fick jag ju reda på att jag hade en partiell bristning i patellasenan. Domen var 3 veckor med fullständig vila följt av 12 veckor progressiv rehab med successivt ökande belastning, ni vet bensträckningar med viktmanchett, stretcha framsida lår lite försiktigt etc etc. Jag köpte de aktiva delarna av rehabplanen och har gjort djupa knäböj, benpress, nedhopp från plint, dvs allt det som irriterar knäet. Löpning har jag utfört så mycket som möjligt men dragit gränsen när det gjort så ont att jag börjat halta. Nu när jag, enligt läkarens plan, precis skulle få börja med försiktig rehab känner jag mig istället 90% återställd och första intervallpasset är inplanerat till imorgon. Naturens under! Nu tror jag väl inte att senan är 100% läkt men knäet låser sig inte längre och får jag inga bakslag så ska jag vara i full träning redan nästa vecka.

9 kommentarer:

 1. Intressant. Jag var på röntgen idag och MR imorgon. Dom och diagnos närmar sig.

  Peter Oom

  SvaraRadera
 2. Vid en första anblick på din rehabplan vill jag bara skrika men du väljer din egen väg och jag är impad över att du vågar! Någonstans är man ju övertygad om att den ordinationen du fick faktiskt är den bästa men vad är det som säger att man inte kan göra annorlunda? Ser fram mot fortsättningen och hoppas verkligen det funkar!

  SvaraRadera
 3. Det som är ännu mer intressant är att denna teori kan appliceras på de allra flesta fysiologiska problem. Ett annat bra exempel är bakfylla: Hur många gånger har man inte vaknat upp, mått för jävligt, dragit ett helrör innan kl. 10 och sedan mått som en prins igen.

  SvaraRadera
 4. Peter Oom: Håll tummarna för att det inte är menisken utan något senrelaterat som kan tränas bort.

  Micke: Jo jag tror också att läkarens ordination nog är den säkraste vägen till att bli helt frisk. Problemet är att den inte är den snabbaste. Insatsen är högre med min typ av rehab men drar man ett långt strå så kan utdelningen bli en snabb och bra återgång till full träning.

  Greven: Du har ju ett lite speciellt sätt att hantera bakfylla också. Tanken är att man ska ta en liten återställare men "liten" eller "lagom" finns ju inte i din föreställningsvärld så jag talar väl rakt in i en stängd vägg i ett glashus innan jag hoppat över ån...

  SvaraRadera
 5. Helt otroligt coolt, hoppas det håller! Vet att du även skrev i somras att du åkte på en muskelbristning i och med Ironmantävlingen. Läkte den helt och är bra nu? Jag har själv råkat ut för muskelbristningar i båda baksidor av lår, å de vill inte ge med sig, trots 1 1/2 år. På sistone har jag fått ständiga pirrningar(sockerdricka) i fötterna som läkarna säger beror på ärrbildning och att jag är så jääla stel för att jag stretchar för dåligt. Skulle du tro på de två läkarna som sagt detta? Man bollas bara runt bland de lärda som ett litet orpon..

  Sub 9 i Kalmar before I put my nose in the air:-)

  SvaraRadera
 6. Danne: Muskelbristningen läkte snabbt, kändes mer som svår träningsvärk i 3-4 veckor men jag har faktiskt en liten knuta på muskeln fortfarande, antagligen ärrvävnad.

  Jag kan inte rekommendera någon gå emot läkares ordinationer, jag berättar mer vad jag själv gör och hur det funkar. Bristningar i baksidorna kan ju bli jobbiga men tror nog de oftare beror i obalans mellan styrkan i fram- och baksida lår. Sen kan det ju vara vettigt att upprätthålla ett visst mått av flexibilitet också utan att gå till överdrift. Om du har mycket ärrvävnad rekommenderar jag någon som kan cross friction massage (googla). Gör väldigt ont men kan bryta upp ärrvävnad snabbt.

  SvaraRadera
 7. Tack så mkt för tipset och en grym blogg!

  SvaraRadera
 8. Värsta rehab- bloggen detta. Fick iallafall min dom idag efter röntgen och MR. Stressfraktur på fibula. Knappast någon kandidat för 15km metoden. Hej då löpning. Hej simning, crosstrainer och cykling(?).

  SvaraRadera
 9. Peter Oom: Ajfan. Alltid fostrande att bli tvungen att utveckla sin simning dock. Om man ska se det från den minst mörka sidan alltså.

  SvaraRadera