torsdag 17 februari 2011

Filip räknar II (endast för nördar)

Hjärnan är helt kokt idag. Har undervisat från 8-16.30. Uppmanar ändå mina sista synapser att skriva om min senaste skapelse. Den har legat och pyrt i ett excelark en tid och är en beräkningsmodell för hur snabbt man kan köra en Ironman och vad som begränsar rent fysiologiskt. Allt som behövs är metabol/laktatest i löpning och cykel lite andra kroppsliga data. Har lagt in personer som varit på labbet och testat sig. Modellen har aldrigt slagit mer än 6 minuter fel på en Ironman. Det enda som inte går att räkna på är simningen och växlingstidrna så där får man gissa. "Flytande" variabel är cykeltiden, man kan helt enkelt låta modellen räkna ut optimal fart/watt/puls på cyklingen eller så kan man bestämma vad man vill cykla på och se hur det påverkar löptiden.

Variblerna som man får mäta och lägga in i formeln är:

 • Löpekonomi
 • Kolhydratkostnad för cykling på olika belastningar
 • Glukosintag (absorberat) under cykling och löpning
 • Maximal fettförbränning under löpning
 • Aerob tröskel löpning
 • Frontalyta på cykel'
 • Kroppsvikt
Grundförutsättningarna är att man laddar på 500g glykogen i musklerna och 160 gram i levern vilket är högst rimligt. Banprofil enligt den i Kalmar och lagom svenskt väder och vind. Nu är alla individer olika men jag har lagt in mina egna data och lekt runt lite med dom. För tillfället säger modellen att jag kan göra en platt Ironman på 9.35 och optimal pacing är 1.03 på simningen, 6 min växlingar, 5.13h på cyklingen och springa på 3.13h. Äckligt långsam cykling men det kan nog stämma. Hur som helst så har jag ändrat lite på några olika variabler och räknat på hur en försämring eller förbättring med 10% skulle påverka totaltiden (ursäkta den suddiga bilden):

Som synes är förbättring av löpekonomin den variabeln som är skulle löna sig mest för mig följt av aerob tröskel i löpning och sen frontalyta. Skulle jag däremot råka pacea cykling lite för hårt och rulla in på 4.45 så skulle plötsligt fatmax i löpning och glukosintag på cykeln bli de viktigaste faktorerna. En annan intressant grej är om man lägger in en nolla på "glukosintag löpning" dvs man börjar spy eller magen strejkar, detta leder obönhörligen till att löptiden kryper upp mot 4.20h. Har också lekt med att lägga in Jurgen Zacks världrekord på cykeln (4.14.14) vilket skulle kräva en helt sjukt låg kolhydratförbrukning på cykeln alternativt ett halvt ton glykogen laddat i lårmusklerna...

5 kommentarer:

 1. Men herrejävlar! Är du en företagsam typ kan du bli millionär på det här!

  Saknar dock variablerna pannben och mag/tarmtålighet i upplägget. Men sen är det bara att bränna ner på dvd och kränga på postorder.

  SvaraRadera
 2. Ola: Hehe, det hade vart nått det. Gillar dock mer att saker ska vara gratis och tillgänglig för alla. Har tänkt slipa lite på formeln, publicera den vetenskapligt (om möjligt) och sen göra den fritt tillgänglig så att alla kan använda. Bra utvärdering för om den stämmer om inte annat.

  SvaraRadera
 3. Behöver du mer testdata? Kommer isåfall gärna förbi labbet. När MITT knä är helt. Har också fått en oförklarig skada för 2veckor sedan. Sartade sedan på ett terrängmarathonlopp för en vecka sedan. Knät höll 1(!!)km innan DNF. Helt patetiskt. Peter

  SvaraRadera
 4. Peter: Synd på knäet, kanske är något som går? Om det inte är menisken eller ledbanden kan jag rekommendera stötvågsbehandling, utöver aggresiv rehab. Har varit på 2 sådana behandlingar nu och det känns vädigt nyttigt. En pneumatisk hammare knackar på senor och ben runt knäet för att bryta upp ärrvävnad och få igång läkningen. Gör så ont att man går upp i brygga på britsen men klart värt det. Borde finnas nån sån i Götet också. Du är välkommen när du blir frisk.

  SvaraRadera
 5. Intressant!!

  Hojta om du vill ha en testpilot till! Ska inom kort till Aktivitus i götet och göra lite tester. Tävlar i Zurich och Kalmar i år.

  För övrigt jag också luggit och kramat britsen under den där hammaren. Väldigt långa minuter, fan va ont det gör! :)

  SvaraRadera